Резолюція через ескалацію в Азовському морі. Чи загрожує щось РФ?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Для всіх очевидно, що насправді відбувається, але формально порушення морського права не так просто довести.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи підготовку ЄП резолюції щодо санкцій проти РФ через ескалацію в Азовському морі.

«На жаль, досі не денонсований російсько-український договір, згідно з яким Азовське море вважається внутрішньою водоймою обох держав. Відповідно, обидві держави мають право зупиняти кораблі для огляду. Росія відверто зловживає цим правом. Виходить, вона ним зловживає, але це її право за угодою між Україною та РФ», – зазначив Дикий.

Тому можливо навіть таке, що ще й РФ буде подаватиме до судів, додав він.

На його думку, навряд чи будуть додаткові жорсткі санкції щодо РФ саме за Азовське море.

«Єдине, на що можна сподіватися, що саме порушення цього питання не дасть послабити ті санкції, які вже є», – підкреслив експерт.

За його словами, заява все одно дуже вчасна, тому що скоро добігають кінця чергові півроку, відведені ЄС для режиму санкцій. Щонайменше одна країна із серйозних членів ЄС, а саме Італія, виступає за послаблення обмежень.

«А це вже не Угорщина. Тому є сподівання, що в цій ситуації вийде так – за Азовське море нічого додатково не запроваджують, але це ускладнить Італії та іншим країнам можливість послабити санкції, які вже діють проти РФ», – пояснив фахівець.

Щодо будівництва Керченського мосту, то тут слід розглядати ситуацію в ключі того, що основним порушенням була окупація Криму, уточнив він.

«Воно йде в контексті. Тому що якщо окупацію Криму визнавати, тоді будівництво є законним. Звичайно, воно є не законним, якщо вважати, що Крим є українським, як вважає світова спільнота. Однак санкції, які наклали за окупацію Криму, хоча з точки зору міжнародного права це серйозніше порушення, але вони слабші ніж ті, що за війну на Донбасі. Санкційний пакет за Крим слабший, тому навряд чи Керченський міст буде окремим чинником», – резюмував Євген Дикий.

Як повідомлялось, український флот на Азовському морі посилив найбільший корабель охорони.

Раніше стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ збільшує свою присутність в акваторії Азовського моря.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: