Вибори-2019: які шанси в націоналістів?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Представники націоналістичного блоку, скоріш за все, самі чудово розуміють, що особливо великої підтримки суспільства в них немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи рішення представників окремих націоналістичних організацій назвати Руслана Кошулинського єдиним кандидатом від націоналістичного табору.

«Ніша націоналістів в Україні – до 10%. При цьому дуже багато представників. Кошулинського знають, але недостатньо. Тягнибока знають краще, але, мабуть, він розуміє, що результату особливого не буде, а його особа може викликати протести. Тому запропонували нейтрального кандидата», – зазначив Петренко.

На його думку, завдання націоналістів – об'єднатися й виступити на президентських виборах, щоб використовувати їх як трамплін для парламентських.

Однак повної консолідації немає, частина націоналістів залишаються самостійними, зокрема Білецький, напевно, піде сам, додав він.

«Свобода» – найбільш рейтингова серед усіх, але патріотичну риторику використовують БПП та НФ, що перехоплює голоси «Свободи». Тому говорити про вихід до другого туру та перемогу точно не доводиться. Будуть спроби консолідуватися, показати себе з точки зору об'єднавчого проекту під парламентські вибори», – пояснив експерт.

При цьому, на його думку, сумнівно, що з «Нацкорпусом» домовляться. Вони грають на одному електоральному полі й будуть конкурентами.

Хоча й у Білецького рейтинг не кращий на тлі інших, підкреслив він.

«Багато залежатиме від президентських виборів. Залежно від розкладів у них буде або більше, або менше шансів на парламентських», – констатував політолог.

За його словами, якби націоналістичний блок ішов єдиним рухом, це збільшило б шанси, але не гарантувало б кумулятивного ефекту.

«10% – це межа. Кандидату від націоналістів пройти дуже складно. Подолати бар'єр на парламентських можливо. Об'єднання потрібне для того, щоб мати групу, можливо, навіть фракцію в парламенті», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 3 липня 2018 року народний депутат України Андрій Білецький заявив, що націоналісти точно висуватимуть єдиного кандидата в президенти України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: