Супрун порадила, як знизити ризик захворювання на рак

Читать на русском
В Україні зареєстровано близько мільйона пацієнтів із онкологічними захворюваннями, а щороку фіксують понад 130 тисяч нових випадків.

В Україні зареєстровано близько мільйона пацієнтів із онкологічними захворюваннями, а щороку фіксують понад 130 тисяч нових випадків.

Про це на своїй сторінці в Fаcebook написала в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, передає «Слово і Діло».

За її словами, в нашій країні пацієнти з онкозахворюваннями мають доступ до ефективного лікування та протиракових препаратів.

«Трансформуємо систему охорони здоров'я, щоб люди, які зіткнулися з раком, могли отримати ефективне та доступне лікування й не платити останні гроші для боротьби з хворобою. Завдяки закупівлям через міжнародні організації ми збільшили кількість ліків для онкохворих у рази. Наприклад, пацієнти з раком крові вперше на 100% забезпечені препаратом «Іматиніб». Цей препарат міжнародні організації змогли закупити в 67 (!) разів дешевше, ніж держава в 2014 році. Також препарату для хіміотерапії «Доцетаксел» у 2017 році закупили в 5 разів більше», – пише Супрун.

Вона зазначила, що завдяки скринінгу можна запобігти розвитку онкопатологій.

«Від 30% до 50% випадків раку можна уникнути, якщо позбутися факторів ризику й щорічно проходити профілактичні обстеження. Ймовірність розвитку раку в окремої людини залежить від різних чинників – генетики, способу життя, навколишнього середовища, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей та багатьох інших факторів», – зазначила Супрун.

Вона також підкреслила, що здоровий спосіб життя зменшує ймовірність онкозахворювання.

«Уникайте сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмаги та особливо соляріїв. Вчасно робіть щеплення. Наприклад, своєчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок і раку гортані в чоловіків», – підкреслила в. о. міністра.

Вона закликала українців відмовитися від шкідливих звичок.

«Що менше алкоголю ми споживаємо, то менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки. Паління може викликати рак легенів, а також збільшувати ймовірність інших типів раку. Дотримуйтеся протипухлинної дієти, яка передбачає вживання моркви, помідорів, ожини, малини, горіхів, синього винограду, яблук та всіх різновидів капусти», – зазначила Супрун.

Раніше Супрун назвала кількість смертей через відсутність щеплень.

Також нагадаємо, в. о. міністра порадила не смажити на рослинній олії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: