Супрун дала пораду, як правильно їсти прянощі

Читать на русском
Керівник МОЗ Уляна Супрун розповіла про корисний і шкідливий вплив прянощів на організм людини.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про корисний і шкідливий вплив прянощів на організм людини.

Як пише «Слово і Діло», відповідну довідку вона оприлюднила в п'ятницю, 16 листопада, в Facebook.

Супрун розвіяла міф про безпечну дозу алкоголю – відеоЯкби алкоголь та його дію візуалізували, то це були б образи моторошних чудовиськ. Багато батьків вважають, що діти не помічають або ж не усвідомлюють, що відбувається.

За її словами, прянощі не є ліками й, незважаючи на користь, поки не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування.

«Прянощі мають здатність впливати на виділення ферментів і слизу шлунково-кишковим трактом. Вони діють на стан кишкової мікрофлори, залученої в регуляцію нашого ваги. Наприклад, перець чилі та куркумін здійснюють позитивний вплив на бактерії кишечника і як наслідок – здатність схуднути», – зазначила Супрун.

Вона підкреслила, що гострі спеції також впливають на відчуття ситості й апетиту. У дослідженнях деяких виявлено, що люди споживають менше гострої їжі, а значить, і менше калорій. Однак часом навіть невелика кількість гострої їжі може викликати бажання солодкого або жирного.

В. о. міністра також розповіла, що від деяких спецій може ставати холодно або спекотно, а деякі можуть викликати ейфорію.

«Пекучість деяких прянощів запускає в мозку систему захисту – виділення ендорфінів, нейромедіаторів задоволення. Саме тому гостра їжа в її поціновувачів може викликати радість і навіть звикання. Ванілін, одна з головних спецій солодощів, допомагає нам відчувати себе щасливими й розслабленими. У деяких дослідженнях виявлено, що ванілін потенційно можна використовувати для лікування депресивних станів», – повідомила керівник МОЗ.

Супрун розповіла, що прянощі також сприяють тривалому збереженню їжі й мають антимікробні властивості та антиоксидантну дію. Тому деякі спеції можуть мати протизастудну дію. Водночас вона застерегла, що з прянощами слід бути обережними.

«Краще не додавати їх у великих кількостях в їжу, якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Якщо ж додаєте прянощі, будьте уважні, які саме», – резюмувала в. о. міністра.

Раніше виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України повідомила, що шкідливими є прості вуглеводи, які містяться в цукрі або солодощах.

Перед цим Супрун рекомендувала займатися йогою й розповіла, як правильно чхати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: