Росія звинуватила Україну в мілітаризації Азовського моря

Читать на русском
Росія звинувачує Україну в мілітаризації Азовського моря й заперечує аналогічні звинувачення на свою адресу.

Росія звинувачує Україну в мілітаризації Азовського моря й заперечує аналогічні звинувачення на свою адресу.

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті Міністерства закордонних справ РФ, пише «Слово і Діло».

Резолюція через ескалацію в Азовському морі. Чи загрожує щось РФ?Європарламент готує резолюцію щодо санкцій проти РФ через ескалацію в Азовському морі. Чи будуть наслідки для РФ, знають експерти.

«Всупереч заявам Києва та Брюсселя, Росія не нарощує військову присутність в Азовському морі. Дислоковані там сили в основному використовуються для охорони Кримського моста. Дії ж України, яка оголосила про створення військово-морської бази в Бердянську й систематично закриває окремі райони Азовського моря для проведення артилерійських стрільб, якраз і спрямовані на мілітаризацію Азовського моря», – наголошується в ньому.

При цьому Росія також настійно рекомендує Києву відмовитися від спроб перегляду нинішнього статусу Азовського моря як внутрішніх вод двох країн.

«Закликаємо Київ утриматися від будь-яких авантюр, спрямованих на одностороннє встановлення державного кордону в Азовському морі, яку Росія не визнає. Російська Федерація попереджає, що відповідальність за можливе подальше загострення ситуації в Азово-Керченській акваторії лягає на Україну й держави, що підтримують її провокаційні дії», – підкреслюється в повідомленні.

Варто відзначити, в Росії вважають, що Азовське море – це внутрішні води РФ та України, відповідно, Керченська протока ніколи не була та не є міжнародною й до неї не застосовуються вимоги про право транзитного або мирного проходу для іноземних суден. Тобто перевірки російськими прикордонниками більшості іноземних кораблів у Азовському морі законні.

Нагадаємо, в РФ заявили, що «буквально за хвилини» можуть закрити Азовське море для українських суден.

Раніше повідомлялося, що в ООН закликали РФ відмовитися від провокацій на Азовському морі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: