В Ощадбанку прокоментували справу про розтрату коштів фізособи

Читать на русском
В Ощадбанку заявили, що в Національному бюро перевіряють лише обставини заяви фізичної особи за фактом.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять перевірку обставин, викладених у заяві фізичної особи про нібито розтрату її коштів головою правління Ощадбанку Андрієм Пишним.

Про це йдеться в заяві прес-служби держбанку, повідомляє «Слово і Діло».

6 листопада «Слово і Діло» писало про те, що НАБУ розслідує факт можливого привласнення чи розтрати майна фізособи шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами Ощадбанку. Як вказувалося в судовому рішенні, це провадження було порушене за фактом можливого скоєння головою Ощадбанку та іншими підлеглими йому посадовими особами банку кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 і ч. 1 ст. 388 КК України. У рішенні також додали, що йдеться про 34,96 мільйона гривень, які могли бути витрачені Ощадбанком.

«Будь-яким посадовим особам Ощадбанку, в тому числі голові правління Андрію Пишному, звинувачення в межах кримінального провадження не висувалися. На сьогодні детективом НАБУ здійснюється перевірка викладених у заяві адвокатів клієнта обставин. Наголошуємо, НАБУ відкрита справа за фактом, що свідчить про відсутність підстав для притягнення посадових осіб банку до кримінальної відповідальності», – зазначили в Ощадбанку.

У заяві наголошується, що обставини справи стосуються договірних відносин між Ощадбанком та його клієнтом – дружиною колишнього українського чиновника, яка має депозитні вклади в банку. Водночас в Ощадбанку не назвали прізвище клієнта, пославшись на банківську таємницю. За словами прес-служби, гроші дружини екс-чиновника арештовані в межах кримінальних проваджень щодо оточення колишнього президента-втікача Віктора Януковича.

«У 2017 році зазначена клієнтка Ощадбанку подала через своїх представників – адвокатів – цивільний позов до суду про зобов'язання банку донарахувати відсотки за арештованими правоохоронними органами строковими вкладами. Судом першої інстанції ухвалене рішення про відмову в задоволенні цивільних позовів клієнта до Ощадбанку. Зараз справа переглядається апеляційним судом», – додали в прес-службі.

Також в Ощадбанку вважають затягуванням заяву представників дружини екс-чиновника про вчинення злочину, поданого до НАБУ. У держбанку зазначають, що детективи відмовилися відкрити справу за заявою, однак за рішенням суду їх зобов'язали це зробити.

Нагадаємо, НАБУ затримало 10 осіб і повідомило їм про підозру в причетності до заволодіння 20 мільйонами доларів кредиту «Ощадбанку». Серед затриманих виявилася заступниця голови правління Ощадбанку Ірина Земцова, яку суд узяв під варту, однак вона вийшла під заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: