Заволодіння коштами держбанку: суд узяв під варту заступницю голови Ощадбанку

Читать на русском
Столичний райсуд заарештував першого підозрюваного в причетності до заволодіння двома десятками мільйонів доларів держбанку.

Суд взяв під варту першого підозрюваного в причетності до заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку – заступницю голови правління цього банку Ірину Земцову.

Таке рішення ухвалив суддя Солом'янського районного суду міста Києва, розповів журналісту «Слова і Діла» прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентин Мусіяка.

Прокурор САП просив суд взяти Земцову під варту із заставою у 50 мільйонів гривень. Однак суд відмовив і призначив альтернативою – 7 млн грн застави.

На судовому засіданні також була присутня народний депутат від фракції «Народного фронту» Тетяна Чорновіл, яка подала заяву про взяття підозрюваної заступниці голови Ощадбанку на поруки. Суд їй відмовив.

У разі внесення застави на заступницю голови Ощадбанку покладуть низку зобов'язань, у тому числі носіння електронного браслета, здачі закордонних паспортів тощо.

Як відомо, детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали 10 осіб у справі про заволодіння коштами Ощадбанку за участю народного депутата. За інформацією журналіста «Слова і Діла», йшлося про нардепа Березкіна, й саме він був організатором цієї схеми. Зазначені $20 млн були виділені агрохолдингу «Креатив», власниками якого були нардеп і його син Максим Березкін, у вигляді кредиту від Ощадбанку. Одразу після отримання цих коштів гроші вивели на рахунки швейцарської та белізької фірм за фіктивними контрактами купівлі-продажу товарів. Фактичної поставки товару не відбулося, а кошти перерахували іншим компаніям, купивши в одніэъ з них корпоративні права ще однієї компанії, яка володіє 97% акцій ПАТ «Черноморгідрожелезнобетон».

Нагадаємо, серед 10 затриманих НАБУ була чинна заступниця голови правління Ощадбанку Ірина Земцова, їй повідомили про підозру. Також правоохоронці затримали сина нардепа Максима.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: