Вибори за відкритими списками: чи змінять стару систему та що це дасть

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог
Дмитро Купираполітолог

До Виборчого кодексу надійшло більш ніж 4 тисячі поправок. Це свідчить про намагання торпедування відповідного законодавства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи звернення Європарламенту до української влади з проханням якомога швидше ухвалити Виборчий кодекс.

«Менш ніж рік залишається до виборів, принаймні парламентських, адже щодо президентських виборів змін уже не буде в цьому документі. Кодекс уніфікує певні процедури виборів. При цьому не рекомендується ухвалювати зміни до законодавства за рік. Хоча в нас інша практика, потрібно, щоб законодавство було більш-менш усталеним», – зазначила Тищенко.

За наявності політичної волі, до чого зараз є питання, ухвалити Виборчий кодекс зможуть, але питання в тому, чи є бажання в більшості голосувати, додала вона.

Безумовно, мажоритарники не підтримують зміни до Виборчого законодавства, підкреслила експерт.

«Якщо зміни будуть, то певним чином мажоритарна система нівелюється все ж таки. Однак, з іншого боку, чи є відкриті списки панацеєю, щоб вирішити всі питання, які пов’язані в Україні з протидією політичній корупції, відсутністю внутрішньопартійної демократії, підкупом виборців? Звичайно, на 100% це не змінить ситуацію, але принаймні зменшить частково можливості підкупу виборців під час виборчого процесу, зокрема на мажоритарці», – пояснив він.

За її словами, виборчі правила частково, але стануть більш прозорими, якщо зміни ухвалять.

Андрій Парубій: розкрутка питання закону про імпічмент послаблює українські силиАндрій Парубій розповів Слову і Ділу про те, коли обмежать депутатську недоторканність і чому затримується голосування по виборчій реформі.

Крім того, це потенційно може дати позитивний ефект, якщо прибрати мажоритарну складову. Відповідно, це дозволить зменшити адміністративний ресурс у самому парламенті щодо впливу, уточнила Тищенко.

«Проте чи зменшиться кількість бізнесменів у сесійній залі? Адже все залежить від формування списків політичних партій. Інша річ, що тут виборці самі можуть проголосувати за когось чи не дати голос», – наголосила вона.

Зменшення бізнесменів у парламенті залежить не лише від відкритих списків, акцентувала фахівець.

«У нас є питання щодо скасування недоторканності, протидії корупції, коли не потрібно буде скуповувати голоси. Це поки що в українських реаліях звучить фантастично. Однак такі країни є. Україна ще далека від цього», – резюмувала Юлія Тищенко.

Політичний аналітик Дмитро Купира зазначив, що багато залежить від того, якою буде ситуація після президентських виборів.

«Загалом, шанс на ухвалення виборчих змін є, адже в законопроекті зацікавлений спікер ВР. Також є інші політичні лідери, які хотіли б ухвалення цього рішення. Шанси, що Виборчий кодекс ухвалять, є, але за нього доведеться боротися», – підкреслив він.

Раніше ми писали, як депутати голосували за проект Виборчого кодексу.

Як відомо, раніше Андрій Парубій пояснив затримку з розглядом Виборчого кодексу. Повне інтерв'ю з Парубієм читайте на нашому порталі.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки давали нардепи щодо зміни виборчого законодавства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: