НАБУ отримало доступ до документів фірм Ахметова у справі КБТЗ

Читать на русском
У Національному бюро вивчать документи двох підприємств Ріната Ахметова у справі Київського бронетанкового заводу.
Азовсталь

У межах кримінального провадження про можливе зловживання службовим становищем посадцями Київської бронетанкового заводу детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до документів металургійного комбінату «Азовсталь» і ТОВ «Метінвест-СМЦ», які належать Рінату Ахметову.

Такі рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи розслідують можливе зловживання службовим становищем посадовцями КБТЗ під час закупівлі імпортної стали російського походження за ціною, вищою, ніж вітчизняна спецсталь марки 71. До того ж у контракті між Міністерством оборони та КБТЗ була прописана норма, згідно з якою закуповувати імпортну сталь для виробництва бронетранспортера БТР-3 необхідно в разі відсутності вітчизняного аналога. Однак усупереч цій нормі сталь закуповували за кордоном.

У НАБУ також встановили, що між КБТЗ і ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» укладений договір підряду на виробництво корпусів для БТР. В умовах зазначеного договору ЛКМЗ зобов'язується виготовити корпус до БТР зі спецсталі марки 71. Разом із тим додатковою угодою внесені зміни до основного договору в частині марки стали: вітчизняна сталь 71 замінена на імпортний аналог – спецсталь марки АТІ500AR. Детектив додав, що на виконання умов цього договору підряду між КБТЗ і ТОВ «Альфа Техно Імпорт» укладений договір поставки спецсталі марки АТІ500AR.

Як з'ясувалося, АТІ є офіційним партнером SA NLMK Sales EUROPE з питань реалізації металопродукції виробництва NLMK Clabecq (Бельгія) на території України. Своєю чергою АТІ уклало зовнішньоторговельні контракти на поставку сталі з компаніями-нерезидентами Бельгії, Латвії, Естонії, що, за попередніми даними, належать російському концерну НЛМК.

Крім того, детектив вказав, що з метою встановлення розміру різниці між вартістю фактично закупленої КБТЗ у АТІ імпортної сталі ій вартістю української спецсталі марки 71»виникла необхідність в отриманні вихідної інформації для порівняння зазначеної сировини для виробництва корпусів бронетранспортерів. У зв'язку з цим у НАБУ просили суд надати тимчасовий доступ до документів металургійного комбінату «Азовсталь», оскільки це підприємство є виробником спецсталі марки 71 починаючи з 2014 року. Також детективи хотіли отримати доступ до документів ТОВ «Метінвест-СМЦ», яке є постачальником зазначеної марки спецсталі. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ перевіряє чиновників КБТЗ за фактами зловживання службовим становищем. Також детективи розслідують зловживання на Харківському бронетанковому заводі. Раніше НАБУ отримало доступ до документів Житомирського бронетанкового заводу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: