НАБУ перевіряє чиновників КБТЗ за фактами зловживання службовим становищем

Читать на русском
Антикорупційне бюро вважає, що керівництво КБТЗ закупівлею поганої сталі завдало збитків державі майже на 60 мільйонів гривень.
БТР-3ДАУкроборонпром

Детективи Національного антикорупційного бюро перевіряють чиновників Київського бронетанкового заводу за фактами зловживань службовим становищем при закупівлі матеріалів для виготовлення корпусів бронетранспортера БТР-3ДА на суму 57,1 мільйона гривень, які мають низьку кулестійкість.

Про це йдеться в рішенні одного з районних судів Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Згідно з клопотанням детектива НАБУ, посадові особи КБТЗ протягом 2015-2016 років закупили сталь вартістю 57,1 млн грн для виготовлення корпусів бронетранспортерів БТР-3ДА, застосування якої не передбачено конструкторською документацією. Також, за словами представників слідства, цей матеріал має низьку кулестійкість, що створює реальну загрозу життю й здоров'ю військовослужбовців.

Як зазначають у Бюро, під час випробувань броньованих деталей корпусу БТР-3ДА, що здійснювалося Центральним науково-дослідним інститутом озброєння і військової техніки Збройних сил України, випробовувалися броньові деталі, виготовлені з броньової бельгійської сталі. Натомість при виготовленні корпусів бронетранспортерів ТОВ «ЛКМЗ» була використана сталь із низькою кулестійкістю, яка є напівпродуктом – незагартованою сталлю. Саме загартовування відбувалося на ЛКМЗ на умовах підряду.

Детектив НАБУ вказав, що сталь була закуплена в «Альфа Техно Імпорті». На думку слідства, чиновники КБТЗ умисно, з корисливих мотивів, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби на користь «Альфа Техно Імпорт», незаконно й безпідставно провели оплату матеріалів для виготовлення бронетехніки, яка за своїми властивостями істотно відрізняється від тієї, що передбачена конструкторською документацією.

У рамках цього розслідування в Бюро просили надати тимчасовий доступ до документів і речей КБТЗ і Міністерства оборони щодо виконання замовлення з виготовлення БТР-3ДА. Обидва клопотання НАБУ були частково задоволені судом.

Нагадаємо, НАБУ затримало двох топ-чиновників Міноборони за схеми з паливом на 150 мільйонів. Згодом затриманим чиновникам Міноборони повідомили про підозру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: