Справа Труханова: НАБУ встановлює фактичних власників фірм-фігурантів

Читать на русском
Національне бюро в межах виділеної справи намагається встановити фактичних бенефіціарів фірм-фігурантів справи мера Одеси.

Детективи Національного антикорупційного бюро намагаються встановити фактичних власників фірм UAB Naster, VALTON GROUP LP і «Девелопмент Еліт», які фігурують у справі мера Одеси Геннадія Труханова.

Про це йдеться в рішеннях Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документах, в ході розслідування справи про можливу розтрату 185 мільйонів гривень, в якій обвинувачують Труханова та інших осіб, детективи не змогли встановити фактичних бенефіціарів UAB Naster, VALTON GROUP LP і «Девелопмент Еліт». У зв'язку з цим постановою прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури матеріали щодо цих осіб були виділені в окреме провадження.

За даними журналіста «Слово і Діло», зазначені компанії могли контролювати колишній народний депутат Олександр Дубовий і депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко.

Так, під час розслідування детективи встановили, що поставку металопластикових вікон, встановлених у будинках збанкрутілого заводу «Краян», які пізніше придбала Одеська міська рада, здійснила ТОВ «ГЕОІД». Загальна вартість вікон склала 1,36 млн грн. Оплатило їх поставку ТОВ «Облводхоз» як замовник товару. Також НАБУ допитало особу, яка є офіційним дилером заводу «ГЕОІД». У своїх свідченнях він повідомив, що разом із директором «Облводхоз» Юрієм Кравченком у серпні 2016 року поблизу цих будівель контролював вивантаження та передачу вікон. В його присутності замовником були підписані документи на отримання товару, які потім передані на завод. У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до документів банку «Південний», а саме інформації на рахунках «Облводхозу» в банку, в тому числі виписки про рух коштів. Суддя клопотання задовольнив.

У НАБУ показали схему розкрадання коштів Одеської міськради – фотоВ Антикорупційному бюро показали, як мер Одеси та інші співучасники спробували заволодіти бюджетними коштами.

Крім того, НАБУ допитало громадянина Угорщини Андраса Поповікса, бенефіціара фірми Monter Impex LTD (фірма також була бенефіціаром Valton Group LP), яка була співзасновником «Девелопмент Еліт» разом із Valton Group LP і Solter Managament LTD. Він заявив, що жодного відношення до створення і діяльності VALTON GROUP LP не мав, довіреності на ім'я Олени Ульяновської не видавав і з зазначеною особою не знайомий. У НАБУ вважають, що зазначена довіреність, згідно з якою Ульяновська діяла як представник VALTON GROUP LP, могла бути підроблена. Як встановило слідство, її дієздатність і повноваження встановлював приватний нотаріус в Одесі. Детективи просили суд надати доступ до документів цього нотаріуса, а саме нотаріальних дій щодо Ульяновської. Суддя клопотання задовольнив.

Як відомо, НАБУ та САП обвинувачують мера Одеси Труханова, віце-мера Павла Вугельмана, директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора, його заступника Володимира Радіонова, голову постійної комісії ОМР з питань комунальної власності Василя Шкрябая, директора ТОВ «Девелопмент Еліт» Петра Загодіренка, представника ТОВ VALTON GROUP LP Ігоря Кравченка та оцінювача-директора ПП «Брокбізнесконсалт» Галину Богданову у причетності до заволодіння 185 млн грн бюджету Одеси на придбанні будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завищеними цінами. За версією слідства, вони діяли в інтересах фактичних власників ЗАТ UAB Naster, VALTON GROUP LP та «Девелопмент Еліт». У 2016 році ЗАТ UAB Naster придбало комплекс будівель заводу «Краян» за 11,5 млн грн. Пізніше окремі будівлі фірма продала VALTON GROUP LP за 4,34 млн грн, а та, увійшовши до складу засновників «Девелопмент Еліт», внесла їх до статутного капіталу.

Нагадаємо, суд призначив до розгляду справу Труханова. Раніше САП скерувала до суду цю справу. Також прокуратура вручила обвинувачення меру Одеси та іншим підозрюваним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: