Чому стрімко падає євро та що буде з курсом долара?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Європейська економіка не в дуже хорошій ситуації. Як наслідок, це позначається на європейській валюті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи падіння євро з кінця вересня на 2 гривні та курс долара.

«Проблема системна. По-перше, Брексіт і всі рішення, що впливають на систему. По-друге, є проблеми з Італією. Запропонований бюджет. Дефіцит бюджету Італії на 2019 рік запланований на рівні 2,4% валового внутрішнього продукту, тоді як попередній уряд обіцяв дефіцит на рівні лише 0,8%. Крім того, наявні заборгованості становлять 130% замість закріплених у правилах ЄС 60% від ВВП», – зазначив Гавриш.

При цьому є проблеми з Угорщиною не стільки економічного, скільки політичного характеру, додав він.

Все разом це позначається на тому, що до євро падає довіра. Водночас до долара довіра зростає, оскільки валюта зміцнюється, безробіття знижується, економіка США зростає, підкреслив економіст.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

«Зараз є певна доларова стабільність. Уже відбулися вибори в Штатах. Долару більше довіряють, інвестори більше інвестують. До того ж підвищили облікові ставки американського Центробанку. Це залучає інвестиції на американський ринок, валюта заходить, долар зміцнюється», – пояснив він.

Усі ці чинники й відображають ситуацію. Внутрішні проблеми в Європі впливають на довіру до євро, й навпаки, зростання економіки в США зміцнює позиції долара, уточнив експерт.

Він не виключив, що євро продовжить тенденцію на зниження. Хіба що Європа зробить певні зусилля, щоб об'єднатися.

«Значного падіння, напевно, не буде, але обвал імовірний на рівні 3-4%. Курс долара буде стабільним. Масштабних проблем у США не передбачається. Якщо криза й почнеться, то, скоріш за все, з країн Південно-Східної Азії. США він зачепить безумовно, тому що всі живуть в одному світі, грубо кажучи, однак торкнеться менше за інших», – резюмував Олег Гавриш.

Більше про коливання курсу – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: