САП оскаржила повернення телефонів представнику Moston Properties

Читать на русском
Апеляційний суд столиці переглянув відмову першої інстанції в арешті мобільних телефонів представника лондонської фірми.
Київський апеляційний суд

Апеляційний суд наклав арешт на мобільні телефони, вилучені детективами Національного антикорупційного бюро під час обшуку в представника Moston Properties Limited Артема Сідєльнікова.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи НАБУ проводять досудове розслідування за фактом можливого зловживання владою співробітниками «Укргазвидобування» при організації закупівлі колтюбингового комплексу. В Бюро зазначали, що для подачі документів на участь у торгах було надано лише два дні, через що на тендер подалися лише дві компанії, які, за інформацією детективів, опосередковано контролювала одна особа. До того ж, за версією слідства, поставлена ​​Moston Properties Limited колтюбингова установка не була придатною для видобутку газу на континенті, а її вартість була завищена на суму 2,57 млн ​​дол. Також на доведення її комплектації до такої, що дозволяє її використання «Укргазвидобуванням», необхідно додатково витратити 24 млн грн.

Так, 13 вересня детективи провели обшук у Сідєльнікова, оскільки він міг бути причетний до кримінального правопорушення як представник Moston Properties Limited. Під час обшуку в нього вилучили три мобільні телефони: iPhone 7, iPhone X і BLU. Детективи хотіли через суд накласти на них арешт, проте суддя відмовив. У зв'язку з цим прокурор САП Андрій Перов подав апеляційну скаргу на це рішення. Як вказував прокурор, суддя не взяв до уваги докази, які могли істотно вплинути на його висновки. Так, постановою детектива зазначені мобільні телефони були визнані речовими доказами, оскільки містять відомості, які можуть бути використані як докази фактів чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Своєю чергою сам Сідєльніков заперечував проти задоволення апеляційної скарги й просив залишити постанову слідчого судді без змін.

Вислухавши доводи обох сторін, колегія суддів погодилася з прокурором САП і наклала арешт на мобільні телефони представника Moston Properties Limited.

Нагадаємо, фірма Moston Properties Ltd домоглася стягнення боргу з «Укргазвидобування». Пізніше САП відмовили в забезпеченні позову щодо визнання недійсним договору «Укргазвидобування» з Moston Properties Ltd.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: