Скандальна лондонська фірма домоглася стягнення боргу з «Укргазвидобування»

Читать на русском
Райсуд столиці визнав рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду про стягнення боргу з української компанії Укргазвидобування.
Укргазвидобування, НАБУ і Moston Properties Limited

Лондонська компанія Moston Properties Limited домоглася стягнення з ПАТ «Укргазвидобування» понад 67 мільйонів боргу за поставлений у 2015 році колтюбинговий комплекс, що є предметом розслідування НАБУ.

Рішення про стягнення боргу з української компанії ухвалила суддя Шевченківського районного суду міста Києва Ірина Макаренко, повідомляє «Слово і Діло».

Адвокат Артем Сидельников, що діяв у інтересах Moston Properties Limited, просив визнати й надати дозвіл на примусове виконання остаточного арбітражного рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду від 22 вересня 2017 року про стягнення з «Укргазвидобування» на користь лондонської фірми боргу 67,56 млн грн у рамках контракту про закупівлю колтюбингового комплексу в 2015 році. До зазначеної суми входить основний борг у майже 64 млн грн, а також 3% річних від основного боргу й частина арбітражних витрат стягувача, що загалом становило 3,5 млн грн.

У коментарі журналісту «Слова і Діла» в прес-службі «Укргазвидобування» заявили, що не згодні з таким рішенням Шевченківського райсуду Києва й готують апеляцію. Зазначимо, що паралельно Спеціалізована антикорупційна прокуратура через суд намагається визнати недійсним вказаний договір.

Як відомо, детективи НАБУ проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновниками «Укргазвидобування» під час організації закупівлі колтюбингового комплексу. За версією слідства, посадові особи «Укргазвидобування» організували закупівлю таким чином, що компаніям-учасникам було надано лише два дні на подачу документів. Через такі короткі терміни для участі в закупівлі були допущені лише дві компанії: британська Moston Properties Limited і North Scale Enterprises Ltd із Сейшельських островів. Як вважають у Бюро, обидві компанії опосередковано контролювала одна особа.

Переможцем у результаті була визнана лондонська фірма Moston Properties Limited із ціновою пропозицією 5,85 млн дол. Надалі «Укргазвидобування» уклало контракт із лондонською фірмою, умови якого відрізнялися від змісту пропозиції переможця процедури закупівлі в частині погіршення умов оплати контракту в інтересах Moston Properties Limited. Всю суму «Укргазвидобування» перерахувало на рахунок компанії в Альфа Банку на виконання умов акредитива. Пізніше акредитив був розкритий на суму 2,98 млн дол. і зазначені кошти були перераховані лондонській фірмі. Решта суми повернулася назад «Укргазвидобуванню», але Moston Properties Limited через суд намагається повернути всю суму.

Як встановило слідство, вказаний колтюбинговий комплекс був призначений для використання на морських платформах, а не на континенті, де видобуває газ «Укргазвидобування». До того ж роком виготовлення комплексу є 2013 рік, через що слідство має підстави вважати, що зазначене обладнання призначалося для використання газовидобувною компанією «Чорноморнафтогаз» у Криму. У Бюро зазначили, що «Чорноморнафтогаз» у 2013 році проводив також процедуру закупівлі колтюбингового комплексу, однак в іншої лондонської фірми Muster Services LTD. Детектив додав, що в Muster Services LTD і Moston Properties Limited однакова адреса реєстрації, а їхнім директором була одна й та сама особа – Георгіна Папапетроу. «Чорноморнафтогаз» купив цей комплекс у 2013 році за 13,25 млн грн, але він не був поставлений компанії через окупацію півострова російськими військами. У зв'язку з цим у подальшому зазначене обладнання було реалізоване невстановленими особами повторно «Укргазвидобуванню».

Також у НАБУ підкреслили, що через призначення зазначеного комплексу для використання на морських платформах «Укргазвидобування» було змушене закупити додаткову техніку на суму в майже 24 млн грн, а саме автомобільну техніку для його переміщення та шасі. За оцінками аудиторів Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в разі доплати «Укргазвидобуванням» залишку суми лондонській фірмі розмір збитків, завданих підприємству від цієї закупівлі без шасі, може скласти 2,57 млн ​​дол. У МЕРТ додали, що укладення такого контракту для «Укргазвидобування» було неефективним, оскільки ціна придбання майже вдвічі перевищує ціну з шасі. Крім того, технічними вимогами на закупівлю не була передбачена наявність шасі, що дає підстави думати про підготовку вимог під колтюбингову установку, яка належала саме Moston Properties Limited.

Детектив підсумував, що поставлена ​​лондонською компанією колтюбингова установка не була придатна для видобутку газу на континенті, а її вартість була завищена на суму 2,57 млн ​​дол. Також на доведення її комплектації до такої, що дозволяє її використання «Укргазвидобуванням», необхідно додатково витратити 24 млн грн. За таких обставин протиправними діями посадових осіб «Укргазвидобування» державним інтересам спричинені тяжкі наслідки.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливе зловживання Кабміну при затвердженні формули «Дюссельдорф плюс» для закупівлі газу.

Раніше Бюро також взялося розслідувати передачу з держвласності близько 100 гектарів землі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: