САП відмовили в забезпеченні позову за контрактом «Укргазвидобування» з офшором

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор подав позов про визнання недійсним контракту Укргазвидобування з лондонською фірмою.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький подав позов про визнання недійсним контракту між ПАТ «Укргазвидобування» та скандальним лондонським офшором Moston Properties Limited про купівлю колтюбингового комплексу.

Про це йдеться в рішенні Господарського суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Також у межах розгляду цього позову представником САП була подана заяву про забезпечення позову. В прокуратурі просили суд заборонити Moston Properties Limited, Державній виконавчій службі України та приватним виконавцям стягувати кошти з ПАТ «Укргазвидобування» на користь лондонського офшору. Однак суд відмовив, оскільки, на його думку, такі заходи є необґрунтованими й непорівнянними з позовними вимогами в цій справі. Також суд зупинив провадження за цим позовом на підставі ч. 4 ст. 228 ЦПК України (звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду).

Як відомо, навесні 2018 року Шевченківський райсуд Києва зобов'язав «Укргазвидобування» сплатити Moston Properties Limited понад 67 мільйонів боргу за поставлений у 2015 році колтюбинговий комплекс. У коментарі журналісту «Слова і Діла» в «Укргазвидобуванні» заявили, що оскаржуватимуть це рішення. Наразі розглядом апеляції держпідприємства займається Апеляційний суд Києва. 11 вересня за заявою представника «Укргазвидобування» була відведена колегія суддів.

Нагадаємо, детективи НАБУ розслідують можливе зловживанням службовим становищем працівниками «Укргазвидобування» при організації купівлі колтюбингового комплексу. В Бюро відзначали, що для подання документів на участь у торгах було надано лише два дні. Через що на тендер подалися лише дві компанії, які, за інформацією детективів, опосередковано контролюється однією особою. До того ж, за версією слідства, поставлена ​​Moston Properties Limited колтюбингова установка була не придатна для видобутку газу на континенті, а її вартість була завищена на суму 2,57 млн ​​дол. Також на доведення її комплектації до такої, що дозволяє її використання «Укргазвидобування», необхідно додатково витратити 24 млн грн.

Раніше суд скасував арешт рахунків «Укргазвидобування». До цього в компанії заявили про арешт рахунків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: