НАБУ провело обшук у справі заволодіння газом «Укргазвидобування» фірмою «Карпатигаз»

Читать на русском
У Національному бюро провели слідчі дії у справі про заволодіння газом державної компанії Укргазвидобування.

Детективи Національного антикорупційного бюро провели обшук в приватному будинку одного з фігурантів кримінального провадження про можливе заволодіння газом державного підприємства «Укргазвидобування».

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи проводять розслідування за фактом можливого заволодіння газом із 109 свердловин «Укргазвидобування» ТОВ «Карпатигаз» і його власниками Misen Enterprises AB. У НАБУ вказують, що між «Укргазвидобуванням» і «Карпатигаз» був укладений договір про спільну діяльність, предметом якого були взаємні дії сторін із приводу підвищення ефективності видобутку газу на одній зі свердловин, що належать ПАТ «Укргазвидобування». Надалі в Україні законодавчо заборонили передачу свердловин ПАТ «Укргазвидобування» у власність і користування іншим особам, зокрема як внески у спільну діяльність.

Всупереч цим вимогам, 25 лютого 2011 року між «Укргазвидобуванням» і «Карпатигаз» укладена додаткова угода, за умовами якої до спільної діяльності вводився новий учасник – шведська фірма Misen Enterprises AB, яка є засновником «Карпатигаз». Крім того, змінені частки та умови розподілу прибутку між учасниками спільної діяльності та внесена низка інших змін, згідно з якими старий договір фактично викладений у новій редакції.

Серед іншого, до цього договору включене поняття «об'єкти спільної діяльності», до яких віднесені 110 свердловин «Укргазвидобування». Таким чином, «Карпатигаз» отримали можливість користуватися вуглеводнями, видобутими з цих свердловин. При таких обставинах посадові особи та бенефіціарні власники ТОВ «Карпатигаз», а також Misen Enterprises AB, за сприяння посадових осіб ПАТ «Укргазвидобування», отримавши можливість розпоряджатися природним газом, видобутим зі 109 свердловин, заволоділи чужим майном в особливо великих розмірах.

Під час цієї справи детективи провели обшук у приватному будинку в Софіївській Борщагівці Києво-Святошинського району одного з фігурантів справи.

Нагадаємо, НАБУ обшукало представника фірми Moston Properties у справі «Укргазвидобування». Раніше САП відмовили в забезпеченні позову за контрактом «Укргазвидобування» з офшором. Також суд скасував арешт рахунків «Укргазвидобування».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: