Де в Україні можуть безкоштовно поставити стент при гострому інфаркті міокарда

Читать на русском

Усі ми стикалися з безкоштовною українською медициною й знаємо, що краще лікуватися в приватних клініках. Але бувають випадки, коли небезпечна хвороба застає зненацька. Так, при гострому інфаркті міокарда, де б не перебував пацієнт, його мають відвезти до найближчого спеціалізованого кардіоцентру й безкоштовно поставити стент. Останні два роки в Україні створюється мережа таких центрів, які мають бути обладнанні ангіографами. «Слово і Діло» вивчало, де вже працює така апаратура, а в яких областях очікується її підключення.

Встановити стент пацієнту з гострим інфарктом міокарда потрібно протягом 12 годин. За кошти держбюджету МОЗ закупив 23,5 тисячі стент-систем американського та європейського виробництва.

Пацієнта з ознаками інфаркту «швидка» має везти не до найближчої лікарні, а до реперфузійного центру, де він отримає екстрене лікування. Для того, щоб встановити пацієнту коронарний стент, потрібне сучасне обладнання – ангіограф, за допомогою якого лікарі визначають, де саме в судинах порушений кровообіг. Цей метод дозволяє після введення констрастної речовини побачити стан судин пацієнта.

Наразі в Україні в цілодобовому режимі без вихідних та свят мали б працювати 27 реперфузійних центрів. За даними уряду, в бюджетах 2017 та 2018 років на закупівлю 26 ангіографів було виділено 300 мільйонів гривень субвенцій. Уже закуплені 12 і встановлені 4. Ще 7 мають бути доставлені до українських лікарень до кінця року.

Як повідомили «Слову і Ділу» в МОЗ, у 2017 році на придбання 13 ангіографів у 11 областях України з держбюджету було передбачено 150 мільйонів гривень. Повноцінно вже працюють чотири реперфузійних центри: в Чернігові на базі Чернігівської обласної лікарні, в Запоріжжі – в обласному медичному центрі серцево-судинних захворювань (обласний кардіодиспансер), у Донецькій області в Маріуполі на базі міської лікарня швидкої медичної допомоги, а також в Івано-Франківській області в Коломиї – в центральній районній лікарні (очікується ліцензія).

До Вінниці ангіограф ще не поставлений до вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. Ще один ангіограф уже є в Могилів-Подільській окружній лікарні інтенсивного лікування, але наразі тривають завершальні роботи для введення в експлуатацію.

У Дніпропетровській області ангіографи є в Дніпрі (клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги) та в Кривому Розі (міська клінічна лікарня №2), але проводяться завершальні роботи для введення в експлуатацію.

У Сумах ангіограф є в обласній клінічній лікарні, але тривають завершальні роботи для введення в експлуатацію. Така ж ситуація з ангіографами в Тернопілі (обласна клінічна лікарня), Черкасах (обласний кардіологічний центр) та Чернівцях (обласний клінічний кардіодиспансер).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 13 кардіоцентрів так і не відкрилися в Україні взимку 2018 року, як обіцяв Гройсман.

Також ми писали, що голови ОДА роблять для медичних установ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: