Що голови ОДА роблять для медичних установ

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як українські політики виконують свої обіцянки. Сьогодні наші аналітики розбиралися, як голови обладміністрацій займаються медичними установами.

Судячи з обіцянок, у регіональних лікарнях великі проблеми з обладнанням, зокрема з ангіографами (апарати для контрастного рентгенологічного дослідження кровоносних судин). Минулого року такий апарат з'явився в кардіологічному центрі Черкаської області, як і обіцяв Юрій Ткаченко.

У січні цього року стаціонарний ангіограф Optima був встановлений в операційній «Обласного медичного центру серцево-судинних захворювань» у Запорізькій області. Придбати апарат за кошти державного та обласного бюджетів у листопаді обіцяв Костянтин Бриль. Ангіограф має також з'явитися в Житомирській області. Його покупка значиться в планах голови ОДА Ігоря Гундича на 2018 рік.

Не у всіх обласних лікарнях також вистачає томографів. У Донецькій області в 2016 році їх мало з'явитися дев'ять. «До кінця року в Донецькій області буде 9 томографів. Людям не потрібно буде їхати далеко, щоб зробити діагностику. В першу чергу комп'ютерна томографія спрямована на виявлення онкозахворювань», – говорив Павло Жебрівський. Однак чиновник не виконав повністю свою обіцянку: за рахунок обласного бюджету в результаті купили лише 6 комп'ютерних томографів та один магнітно-резонансний.

З початку року комп'ютерний томограф працює в онкологічному диспансері Вінницької області. Устаткування, згідно з обіцянкою Валерія Коровія, придбали за 12,5 мільйонів гривень. Крім того, голова обладміністрації минулого року заявив про намір закупити пересувний мамограф. Поки інформації про те, що Коровій дотримав свого слова, немає, в області працює лише один мамограф «Квітка».

Добре виконує свої обіцянки щодо медицини голова Рівненської області Олексій Муляренко. «Ендокринологічне відділення – це сучасне відділення, й, напевно, найкраще в установі (в Рівненській обласній дитячій лікарні – ред.). Потрібно йти до того, щоб усі відділення стали такими, як ендокринологічне. У планах закупити лапароскоп за 2,5 мільйони гривень», – заявив Муляренко в серпні 2016 року. Обіцяне обладнання запрацювало вже в лютому минулого року. Крім того, минулого року обласна рада виділила обіцяні чиновником 20 мільйонів гривень для погашення боргу за лінійний прискорювач для онкологічного диспансеру. Завдяки цьому апарат залишиться в лікарні.

Ткаченко минулого року провалив обіцянку оновити по одній швидкій у кожному районі Черкаської області. За його словами, в планах було закупити 30 нових машин, з обласного бюджету на це виділили 8 мільйонів гривень. Однак до кінця року з 20 районів області нові автомобілі отримали лише 7.

У голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва в планах на цей рік передати обласному центру екстреної медичної допомоги 4 автомобілі швидкої допомоги. Машини будуть закуплені за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету. Поповнити автомобільний парк медичних установ Івано-Франківської області обіцяв Олег Гончарук.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що голови обладміністрацій обіцяли з приводу будівництва та реконструкції об'єктів медичної галузі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: