Сербська церква не визнає рішення Константинополя щодо України

Читать на русском
Сербська православна церква відмовилася визнати канонічність Української православної церкви КП і УАПЦ.

Сербська православна церква відмовилася визнати канонічність Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Відповідне рішення ухвалив архієрейський собор церкви, повідомляє в понеділок, 12 листопада, прес-служба СПЦ, пише «Слово і Діло».

Фінляндська церква підтримала томос для УкраїниУкраїнці мають право створити власну церкву, як мали право фіни 100 років тому, зазначив предстоятель Фінляндської православної церкви.

Відзначено, що архієрейський собор Сербської православної церкви закликав до проведення Всеправославного собору для винесення рішення по автокефалію української церкви.

«Собор з жалем констатує, що Константинопольський патріархат прийняв канонічно необґрунтоване рішення про реабілітацію і визнання двох лідерів розкольницьких груп України - Філарета (Денисенка) (патріарха УПЦ КП) і Макарія (Малетича) (предстоятеля УАПЦ), поряд з їх єпископатом і духовенством. Один з них був колись канонічно позбавлений свого чину, після чого виключений з церковної громади і підданий анафемі, а другий - позбавлений апостольської спадкоємності як духовна секта», - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим архієрейський собор СПЦ вирішив визнати рішення Вселенського патріархату не обов'язковим для виконання. Також наголошується, що канонічне спілкування з київськими церквами СПЦ встановлювати не буде.

«Собор пропонує Константинопольському патріархату і всім іншим малим автокефальним православним церквам якомога швидше розглянути питання на Всеправославній раді, щоб підтвердити і зміцнити соборність та єдність», - йдеться в рішенні архієрейського собору Сербської церкви.

Раніше Фінляндська церква підтримала томос для України.

Нагадаємо, 3 листопада під час візиту до Стамбула Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали договір про співпрацю між Україною і Константинопольським патріархатом.

За словами Порошенка, ця угода завершує процес надання томосу Україні, а, за словами Варфоломія, вона може прискорити цей процес.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: