Справа Гандзюк: активісти вимагають відставок Авакова та Луценка

Читать на русском
Громадські організації вимагають піти у відставку генпрокурора Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через нездатність реформувати правоохоронну систему.

Громадські організації вимагають піти у відставку генпрокурора Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через нездатність реформувати правоохоронну систему.

Про це йдеться в заяві, яку підписали 73 громадські організації, пише «Слово і Діло» в понеділок, 5 листопада.

Про що свідчать напади на активістів та в чому загроза для суспільства?Ввечері 22 вересня в Одесі у дворі будинку стріляли в Олега Михайлика – громадського активіста, лідера одеського осередку партії Сила людей. Про ситуацію з нападами на активістів поговорили з експертами.

«Розслідування нападу на Катерину Гандзюк знову показало очевидну неспроможність правоохоронної системи ефективно розслідувати як цей, так і ряд інших нападів на цивільних активістів, які відбулися в різних регіонах України після Революції гідності», - йдеться в заяві.

Нагадується, що напад на Гандзюк спочатку було кваліфіковано як хуліганство і тільки після тиску громадськості справу перекваліфікували на «тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування». Потім кваліфікацію змінили ще раз і визначили як «замах на вбивство».

«І тільки через два місяці, 25 вересня 2018 року, за клопотанням адвоката Євгенії Закревської головне управління Нацполіції в Херсонській області додало ознаку замовлення в кваліфікацію злочину (по п. 11 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України). Але в підозрі у виконавців ознака «замовлення» до сих пір не фігурує», - йдеться в заяві.

«Ми обурені станом розслідування нападів та вбивств громадських активістів і вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської міліції, яка з самого початку саботувало розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів в Україні», - йдеться в заяві.

Активістка Гандзюк померла в лікарні після замаху: що пишуть у соцмережахАктивістка Катерина Гандзюк померла в лікарні через кілька місяців після замаху на її життя.

Активісти вважають, що «відсутність ефективної реформи поліції і прокуратури є причинами масових переслідувань і нападів на громадських активістів».

«Поки нападники, організатори і замовники більше сотні нападів на цивільних активістів, які мали місце за декілька останніх років, не будуть покарані, жоден активіст не може відчувати себе в безпеці», - йдеться в заяві.

Раніше повідомлялося, що справу Гандзюк розслідуватиме СБУ.

Також нагадаємо, США закликали покарати винних за смерть Гандзюк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: