ТСК щодо нападів на активістів: для чого створюють і хто буде у складі

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Правозахисники, громадські активісти не можуть увійти до складу тимчасової слідчої комісії, туди можуть входити лише народні депутати. В зв’язку з цим зовнішній вплив можливий лише через контроль з боку суспільства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи ініціативу створення ТСК за фактом смерті активістки Катерини Гандзюк.

«Для того, щоб забезпечити об’єктивну роботу ТСК, потрібно застосовувати процедуру контролю та звітування комісії перед суспільством за виконану роботу. Щодо депутатів, які можуть увійти до складу цієї комісії, то інакше, аніж через процедуру голосування, це питання бути вирішене не може. Звісно, що кожна фракція захоче, щоб до складу комісії увійшов її представник», – зазначив Хавронюк.

Сама комісія ніяк не допоможе розслідуванню, вона не займається розслідуванням. Розслідувати можуть лише слідчі й прокуратура, додав він.

У членів комісії немає повноважень допитувати, проводити обшуки, огляди місця подій та проводити інші слідчі дії, тим більше негласні, уточнив експерт.

На особистому контролі: які обіцянки політики дають після резонансних злочинівПісля смерті активістки Катерини Гандзюк політики знову повернулися до звичних тез про необхідність знайти і покарати винних.

За його словами, ТСК створюється з метою контролю за правоохоронними органами.

«У нас виходить якась подвійна система контролю: ТСК контролює слідчих із прокурорами, а громадськість контролює діяльність комісії», – пояснив він.

Водночас суспільство може контролювати слідчих і прокурорів певною мірою, вимагаючи від них звітування щодо результатів розслідування, але не втручаючись у саме розслідування, підкреслив фахівець.

«Також комісія не може втручатися в саме розслідування. Члени комісії не можуть нав’язувати слідчим, щоб вони щось робили, а чогось не робили. Фактично, ТСК лише рекомендуватиме, що потрібно перевірити якісь версії або причетність тих чи інших осіб до скоєння злочину», – резюмував Микола Хавронюк.

Що пишуть соцмережі з приводу створення ТСК - за посиланням.

Які обіцянки політики дають після резонансних злочинів – у нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: