«Північний потік-2»: чи врятують транзитні гарантії від РФ

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Будь-яку зачіпка, яку дає нам РФ щодо угоди, що закінчується наступного року, потрібно використовувати в юридичному порядку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи інформацію про те, що «Нафтогаз» готує новий позов через «Північний потік-2» й розраховує отримати компенсацію в розмірі 12 мільярдів доларів, якщо транзит газу через Україну буде зупинений.

«Звичайно, ми ще не отримали повної компенсації від «Газпрому» за попереднім позовом, за який у «Нафтогазі» вже виписали премії, але це не зменшує того, що сам судовий процес тут, безумовно, потрібен. Потрібно оскаржувати, вимагати компенсації, гарантій, але найголовніше, щоб «Північного потоку-2» не було», – зазначив Гудима.

На його переконання, тут потрібно українській дипломатії поводитися так, щоб діяв наш найсильніший партнер, який, до речі, домігся певних поступок. Зокрема, Німеччина фінансуватиме як держава, а не як комерційна компанія, будівництво терміналів.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Один термінал у Польщі, один – у Німеччині. Саме такий спосіб просування американського газу на європейський ринок є значно ефективнішим, ніж сподівання, що ми зможемо щось у Росії відсудити чи домогтися компенсації. РФ боротиметься до останнього, а потім зробить заяву, що не визнає міжнародних судів, чи щось на кшталт цього», – пояснив він.

За його словами, розмови про транзитні гарантії від РФ виглядають несерйозно.

«Заяви Меркель про те, що РФ щось там зобов’язується, несерйозні. Навіть, припустимо, якби був укладений договір між РФ та Україною, то на тлі агресії, анексії Криму й того, що чинить РФ, цей договір нічого не вартий. Транзитні гарантії порожні. Росія не звертає уваги на ООН і нічого за це їй не буде, в Кремлі це знають. Тиснути на РФ можна лише економічно», – підкреслив експерт.

Переважно європейці мають чомусь дуже коротку історичну пам'ять, додав він.

«Трамп говорить абсолютно правдиві речі. Німеччина зараз зменшує свою енергетичну незалежність, збільшує присутність російського газу на європейському ринку. Це не лише думка окремих українських політиків, американських. Це відчувають країни Балтії, Польща. Всі знають, що означає «російський чобіт». Чомусь Німеччина, яка пережила не менше в Другій світовій війні, все швидко забуває», – резюмував Олександр Гудима.

Докладніше про проект «Північний потік-2» та його прихильників – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: