У «Нафтогазі» розповіли, як «Газпром» затягує переговори щодо транзиту

Читать на русском
Тристоронні консультації щодо газу у форматі Україна-ЄС-Росія поки не дають жодних результатів і більше схожі начитку лекцій для росіян.

Тристоронні консультації щодо газу у форматі Україна-ЄС-Росія поки не дають жодних результатів і більше схожі на начитку лекцій для росіян.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає «Інтерфакс-Україна».

«Жодних переговорів немає, а ці консультації нагадують лекції в університеті, де ми сидимо з європейцями й розповідаємо росіянам, як працює європейський ринок», – сказав він.

Крім того, Вітренко додав, що, схоже, Росія просто тягне час.

«Експертні консультації – це по-простому, поговорити ... У нас цей процес викликає здивування, якщо не почуття, що вони просто тягнуть час, тому, що жодних справжніх переговорів немає. Ми це сприймаємо як трюк «Газпрому»: А Васька слухає та їсть і продовжує будівництво «Північного потоку-2», – сказав він.

Наступний етап консультацій відбудеться в середу, 26 вересня, додав Вітренко. До української делегації входитиме він та інші фахівці «Нафтогазу України».

Нагадаємо, що наприкінці травня Україна та Євросоюз домовилися почати тристоронні переговори за участю Росії щодо транзиту газу до Європи.

За підсумками переговорів 17 липня в Берліні була досягнута домовленість, що група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня для обговорення питання транзиту газу з РФ до ЄС через Україну після 2019 року.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова продовжити контракт на транзит газу через Україну в разі «врегулювання» спору між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Водночас у самому «Нафтогазі» наголосили, що згадані Путіним два спори вже були врегульовані в Стокгольмському арбітражі. І проблема «лише» в тому, що «Газпром» не виконує рішення арбітражу – не постачає газ в Україну за цінами, які визначив арбітраж, і не платить нам $2,6 млрд компенсації, яку визначив арбітраж.

Зазначимо, що раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів «Північний потік-2» та «Турецький потік» транзит російського газу через Україну скоротиться в 10 разів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: