Референдум в Новій Каледонії: розповіли про явку

Читать на русском
Голосування на 284 виборчих дільницях Нової Каледонії було відкрито у неділю о 8:00 за місцевим часом і повинно завершитися о 18:00, результати очікуються цього ж вечора.
Фото - BFMTV

Виборці французької території Нова Каледонія у Тихому океані на референдумі щодо незалежності від Франції показали високу явку - до 75%.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє AFP.

Названа дата візиту Порошенка до ФранціїЗа даними АПУ, в цей день в Парижі відбудуться заходи, приурочені до 100-річчя завершення Першої світової війни.

«Явка сягнула 73,68% о 17:00, значно вища, ніж під час місцевих виборів 2014 року», - пише видання.

Голосування на 284 виборчих дільницях Нової Каледонії було відкрито у неділю о 8:00 за місцевим часом і повинно було завершитися о 18:00, результати очікуються цього ж вечора - близько полудня у Парижі. Після цього очікується виступ президента Франції Еммануеля Макрона.

За даними ВВС, проведення референдуму є частиною угоди, яку уклали 20 років тому після перемовин влади й сепаратистів з-поміж корінного населення островів - народу канак.

Нова Каледонія має великі запаси нікелю, який є життєво важливим компонентом у виробництві електроніки, і Франція розглядає цю територію як стратегічний політичний та економічний об'єкт у регіоні. Віддалені острови отримують щороку приблизно 1,3 млрд євро від уряду Франції.

Якщо виборці підтримають незалежність островів, то вони стануть першою територією, яка вийде зі складу Франції з часу Джибуті (1977 рік) та Вануату (1980 рік).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: