Макрон зведе Порошенка, Путіна й Трампа в Парижі. Чи зможуть домовитися?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

11 листопада в Парижі з візитом перебуватиме президент Порошенко на запрошення Макрона. Туди ж приїдуть Трамп із Путіним. При цьому на 11 листопада призначені «вибори» в ОРДЛО. Очевидно, що це не просто збіг.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«За цим збігом стоїть певна логіка Росії, спрямована на посилення тиску на західних партнерів. Звичайно, це загострить будь-який можливий діалог, особливо між Порошенком і Путіним», – зазначив Бортник.

Можливо, будуть якісь короткі зустрічі, але домовленостей досягти не вдасться, припустив він.

«Домовленостей досягти неможливо. По-перше, президент України туди їде вже в іншому статусі, в нього закінчується термін повноважень. Він уже не встигне просто реалізувати будь-які домовленості, а переобрання його на другий термін поки виглядає досить туманним», – пояснив експерт.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

За його словами, зараз, напевно, всі розуміють, що до переобрання в Україні парламенту будь-які домовленості реалізувати неможливо.

«Все одно на нас чекає тимчасова пауза щонайменше до 2019 року, а загалом, до 2020 року. Потім буде дуже коротке невелике вікно для домовленостей між парламентськими та місцевими виборами в Україні, які потенційно можна було б узгодити з місцевими виборами в ОРДЛО. Там буде буквально три місяці, коли можна досягти нових домовленостей і провести реінтеграцію Донбасу», – підкреслив політолог.

Але про це говоритимуть із новим парламентом, урядом і, найімовірніше, президентом, уточнив він.

На його думку, поки сторони обміняються позиціями. Європа та Росія ситуативно на сьогодні зацікавлені в заморожуванні ситуації на найближчий рік щонайменше.

«Жодних домовленостей зараз очікувати не варто. Час для домовленостей втрачений», – резюмував Руслан Бортник.

Відзначимо, 11 листопада в Парижі очікується зустріч президентів США та Росії Дональда Трампа й Володимира Путіна.

Детальніше про те, як змінювалися рейтинги світових лідерів, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: