У РПЦ прокоментували заяву Константинополя про припинення існування УПЦ МП

Читать на русском
В Українській православній церкві Московського патріархату звинуватили представника Константинопольського патріархату архієпископа Тельміского Іова в богословському невігластві.

В Українській православній церкві Московського патріархату звинуватили представника Константинопольського патріархату архієпископа Тельміского Іова в богословському невігластві через його заяви про те, що з канонічної точки зору, Московського патріархату в Україні більше немає.

Про це в п'ятницю, 2 листопада, повідомляє RT, передає «Слово і Діло».

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

Відповідну заяву зробив голова синодального інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) архієпископ Климент.

«Зі сказаного владикою Іовом стають очевидними два висновки: перше – цей архієпископ не уявляє собі реалій українського церковного життя, а друге – він, скоріш за все, погано вчився в богословській школі й не знає прописних істин, які відомі навіть маленьким діткам у недільній школі. В Євангелії Господь говорить, що перший у церкві – це не той, хто в ній начальник, а той, хто є всім слугою», – сказав архієпископ Климент.

Він також зазначив, що УПЦ МП не підкоряється Константинополю. За його словами, вже декілька століть жодної прямої субординації між Українською православною церквою та Константинопольською патріархією не існує. Щодо рішення Синоду Константинопольського патріархату про скасування томосу 1686 року про передачу Київської митрополії Московському патріархату, представник УПЦ МП заявив, що воно не має жодного значення.

«Це ж просто абсурдна заява. Тим більше, що в документах 300-річної давнини йдеться про зовсім інші території як у церковному, так і в державному сенсі», – додав архієпископ.

Тим часом у Російській православній церкві після заяви представника Константинополя архієпископа Іова висловили стурбованість станом його душевного та духовного здоров'я.

«Це дуже тривожні заяви архієпископа Іова. За необхідності ми готові допомогти побратимові з лікуванням або з направленням його на навчання в одну із семінарій нашої церкви», – сказав прес-секретар патріарха Московського і всієї Русі священик Олександр Волков.

Раніше УПЦ МП подала три позови через томос.

Також нагадаємо, у Варфоломія відреагували на вимогу УПЦ МП «вигнати» екзархів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: