НАБУ вивчило доходи й витрати судді Верховного суду Ступак

Читать на русском
Суддя Верховного суду витратила майже весь свій зароблений дохід на автомобіль BMW X5 2016 року випуску.
Ольга Ступак

Під час розслідування кримінального провадження за фактом можливого декларування недостовірної інформації суддею Верховного суду Ольгою Ступак детективи НАБУ вивчили її витрати та доходи.

Про це йдеться в ухвалах Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

За підрахунками детективів НАБУ, Ступак у 2016 році разом із сім'єю заробила 1,436 млн грн (без урахування податків), з яких 1,01 млн грн за продаж Toyota Land Cruizer 150 2010 року випуску влітку 2016 року, а витратила – 1,425 млн грн, придбавши автомобіль BMW X5 2016 року випуску в травні того ж року. Водночас сума заощаджень сім'ї судді на кінець 2016 року практично не змінилися порівняно з кінцем 2015 роком, а навіть навпаки – збільшилася на 20 тис. грн. Таким чином, сім'я судді 2016 рік прожила на суму 10,8 тис. грн. На думку детективів, зазначені обставини підтверджують те, що Ступак не вказала в декларації за 2016 рік усіх доходів сім'ї.

Також детективи вказують, що на момент купівлі нового автомобіля сім'я Ступак не мала відповідної суми коштів для покупки BMW X5, оскільки він був придбаний у травні 2016 року, а старий автомобіль Toyota Land Cruizer 150 2010 року випуску був проданий 8 червня 2016 року. Станом на травень 2016 року сім'я судді могла мати 890,35 тис. грн. Однак ця сума не враховує побутових витрат за період перших чотирьох місяців 2016 року.

Крім того, в НАБУ з'ясували, що Ступак не вказала в декларації за 2015 рік 6206 доларів чоловіка, а в декларації за 2016 рік – 7080 євро.

Під час допиту чоловік судді відмовився детективам НАБУ надати копії документів про придбання BMW X5 2016 року випуску й відчуження Toyota Land Cruizer 150 VX (Prado) 2010 року. Також він додав, що позичив необхідну суму коштів для придбання BMW X5 у своєї матері, проте підтверджувальних документів не надав. Його мати відмовилася надавати свідчення.

У Національному бюро крім цього додали, що кошти на куплений свекрухою Ступак будинок наприкінці червня 2015 роки загальною площею 381,7 кв. м. за 125 тисяч доларів їй перерахував син. При чому частину грошей він відправив на її рахунок, а іншу частину – зятю продавця цього будинку.

Детективи з'ясували, що в деклараціях за 2015-2016 роки суддя не вказала наступну інформацію: свекруху як члена своєї сім'ї, з яким вона проживала з початку 2016 року; користування квартирою брата чоловіка й будинком загальною площею 381,7 кв. м; всі доходи сім'ї Ступак, які дозволили придбати BMW X5; заощадження свекрухи на банківському рахунку та гроші чоловіка, перераховані своїй матері в розмірі 1,872 млн грн на купівлю будинку, а також 740,3 тис. грн, які перерахували зятю власника цього будинку.

Водночас у НАБУ з'ясували, що чоловік судді на підставі довіреності свого брата уклав договори кредиту та додаткові договори до нього з банком «Траст-Капітал», в рахунок забезпечення зобов'язань за якими передана в заставу квартира. В січні 2018 роки брат чоловіка Ступак помер, а обтяження іпотекою квартири припинено. У зв'язку з цим детективи вирішили з'ясувати, хто отримував, повертав кредитні кошти й платив відсотки за користування кредитом і, таким чином, з'ясувати, хто був фактичним власником квартири. У НАБУ просили суд надати доступ до документів банку «Траст-Капітал» щодо їхніх клієнтів, а саме всієї родини Ступак. Також детективи просили суд надати доступ до документів нотаріуса, який здійснював дії з квартирою брата чоловіка судді Ступак.

Обидва клопотання суддя задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливе незаконне збагачення заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Раніше детективи почали розслідувати можливе незаконне збагачення братів-народних депутатів Дубневичів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: