ГПУ передала до НАБУ справу морського судна «Олександр Охрименко»

Читать на русском
У Національному бюро вважають, що посадовці Адміністрації морпортів могли розтратити майже 10 мільйонів.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять розслідування за фактом можливої ​​розтрати посадовими особами Адміністрації морських портів майже 10 мільйонів гривень, виділених на ремонт судна «Олександр Охрименко».

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується у документі, НАБУ розслідує можливу розтрату посадовими особами АМПУ 9,9 млн грн, виділених на ремонт судна «Олександр Охрименко». Постановою слідчого вказане судно визнано речовим доказом, а ухвалою від 12 вересня 2017 року на нього накладено арешт із метою збереження речових доказів, його огляду, фіксації технічного стану цього судна.

У зв'язку з цим АМПУ подала клопотання про зняття арешту із судна, оскільки досудове розслідування розпочала Генеральна прокуратура й воно вже триває 14 місяців, без повідомлення комусь про підозру. Представник держпідприємства в обґрунтуванні клопотання вказував, що арешт наклали необґрунтовано.

Також в АМПУ додали, що 31 жовтня 2017 року на держпідприємство надійшов від командувача Військово-морських сил Збройних сил України лист щодо розгляду можливості й початку процедури передачі аварійно-рятувального судна «Олександр Охрименко» на баланс ВМС Збройних сил України заради підвищення обороноздатності держави Україна й нарощування бойових можливостей корабельного складу, а тому виникла гостра потреба в скасуванні такого арешту.

Своєю чергою детектив НАБУ проти задоволення клопотання заперечував.

Вислухавши обидві сторони, суддя відмовив у знятті арешту із судна «Олександр Охрименко».

Як відомо, в серпні 2017 року Генпрокуратура повідомила, що викрила злочинну схему із заволодіння 10 млн грн, виділених на ремонт судна «Олександр Охрименко». За інформацією прокуратури, торги з ремонту судна виграло ТОВ «Міленіум Меритайм», з яким і уклали відповідний договір. У межах виконання умов зазначеного договору посадовці АМПУ за попередньою змовою з ТОВ «Міленіум Меритайм» та іншими компаніями – підрядниками та постачальниками 2 протиправно виготовили й надалі використали низку документів про обсяги та вартість ремонтних робіт, на підставі яких на банківські рахунки переможця конкурсних торгів перераховані бюджетні кошти в сумі 49 млн грн.

Реалізуючи злочинну схему, спрямовану на заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах, частина вказаних коштів у сумі 5 млн грн була перерахована на банківські рахунки інших фірм, які жодних послуг із ремонту суднових технічних засобів та корпусних конструкцій судна не надавали, й надалі через низку підприємств з ознаками фіктивності переведена в готівку та розподілена між учасниками протиправної оборудки. Таким чином, внаслідок вказаних неправомірних дій державі завдано збитків на суму майже 10 млн грн.

Нагадаємо, в справі розкрадання 247 млн грн АМПУ суд відмовив фірмі в позові на рішення АМКУ. Також суд заочно заарештував організатора схеми розкрадання 247 мільйонів АМПУ. Раніше в НАБУ назвали цього організатора.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: