Холодницький надіслав генпрокурору подання на нардепа Березкіна

Читать на русском

Головний антикорупційний прокурор надіслав керівнику Генпрокуратури подання на нардепа від групи Воля народу.
Станіслав Березкін

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький надіслав генеральному прокурору Юрію Луценку подання на притягнення до відповідальності народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав сам Холодницький, повідомляє «Слово і Діло».

«З метою притягнення всіх осіб, імовірно причетних до вказаних злочинів, мною підписане й скероване генеральному прокурору України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту (арешт) народного депутата Станіслава Березкіна за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 та ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України», – заявив керівник САП.

Детективи встановили, що протягом вересня 2013–січня 2014 року нардеп і його син за попередньої змовою з посадовцями Ощадбанку та іншими особами заволоділи 20 мільйонами доларів коштів, отриманих у вигляді кредиту агрохолдингом ПрАТ «Креатив» від Ощадбанку. За версією слідства, вказані кошти були виведені та привласнені шляхом укладення між ПрАТ «Креатив» та швейцарською фірмою CREATIV TRADING SA та белізькою Quadra Commodities SA Limited контрактів купівлі-продажу тропічної олії на вказану суму. При цьому фактична поставка товару за цими контрактами здійснена не була.

У Національному бюро встановили, що $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited в латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку.

За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Нагадаємо, НАБУ затримало 10 осіб у справі про розкрадання 20 мільйонів доларів Ощадбанку. За інформацією журналіста «Слова і Діла», організатором, за версією слідства, є нардеп Березкін. Серед 10 затриманих виявився син політика Максим Березкін. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить взяти під варту всіх підозрюваних, у тому числі сина нардепа, з альтернативою застави в 150 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: