Проект «Стіна»: суд не відсторонив підозрюваного НАБУ прикордонника

Читать на русском
Антикорупційний прокурор просив суд відсторонити від посади начальника управління Держприкордонслужби.

Суд відмовився відстороняти від посади начальника управління будівництва Департаменту ресурсного забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби Олександра Атаманюка, підозрюваного детективами НАБУ у причетності до розкрадання коштів на реалізації проекту «Стіна».

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Сергій Агафонов, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олег Макар просив суд відсторонити Атаманюка від посади. Обґрунтовуючи своє клопотання, він зазначив, що підозрюваний налагодив і підтримує відносини з особами, які обіймають керівні ланки в різних правоохоронних органах і органах державної влади. За його словами, це свідчить про те, що Атаманюк, перебуваючи на посаді, для уникнення кримінальної відповідальності може використовувати свої повноваження.

Також, на думку прокурора, підозрюваний може використовувати свої повноваження для незаконного впливу на свідків, знищення, приховування або спотворення речових доказів і перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Як вказав Макар, більшість свідків у цій справі – працівники Держприкордонслужби, відповідно, вони є підлеглими Атаманюка й перебувають у службовій залежності від нього.

Крім того, прокурор САП додавав, що згідно з негласними слідчими (розшуковими) діями детективів НАБУ, працівники Держприкордонслужби впливали на контролюючі органи, які здійснювали перевірку дотримання законодавства при реалізації проекту «Стіна». Також, за інформацією слідства, чиновники ДПСУ спробували вплинути на детектива НАБУ з метою не продовжувати відсторонення від посади Атаманюка.

Підозрюваний і його адвокат проти задоволення клопотання заперечували. Вони вказували, що підстав для відсторонення немає.

Вислухавши обидві сторони, суддя відмовив у задоволенні клопотання. На його думку, прокурор не навів достатніх підстав вважати, що Атаманюк в силу свого положення може вплинути на працівників ДПСУ, які не підпорядковані йому. Також суддя Агафонов додав, що свідки в цій справі хоча і є працівниками Державної прикордонної служби, але не є підлеглими Атаманюка.

Нагадаємо, суд продовжив відсторонення фігуранта справи проекту «Стіна». Також суд відмовився стягнути заставу з підозрюваного прикордонника за порушення процесуальних обов'зяків. Раніше суддя скасував перевірку фірми-фігуранта справи проекту «Стіна».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: