«Стіна» та кримінальна відповідальність: чи захищені кордони України?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Імовірно, в цьому може бути якась хитрість, адже зрозуміло, що за хабарі в нас пропускають кого завгодно. Навіщо це потрібно й кому, сказати складно. Можливо, якійсь із груп це вигідно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи дозвіл ВР запровадити кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону та реалізацію проекту «Стіна».

«Навряд чи це пов'язано з реальною державною політикою щодо захисту кордонів. Якби це була державна політика, то цієї проблеми взагалі не було б і кримінальну відповідальність передбачили б на самому початку конфлікту з РФ, а не зараз. Нічого зроблено не було. Зараз навіть уже гостроти такої немає, як раніше. Грубо кажучи, немає на кордоні натовпів», – зазначив Золотарьов.

Він припустив, що такий крок зробили в зв'язку з томосом, оскільки є побоювання якихось погромів, але це не дуже дієвий захід. Це радше формальний захід, покликаний припинити якісь прориви на кордоні, погроми.

«Стіна Яценюка» та її аналоги у світіОбіцяна екс-прем'єром Арсенієм Яценюком стіна на кордоні з Росією донині є головною недобудовою України: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про неї і аналогічні проекти в інших країнах світу.

«Однак якщо будуть якісь погроми, то вони навряд чи будуть організовані силами приїжджих росіян. У нас і своїх різних груп вистачає, наприклад, С14, представники «Свободи», інші. Є ті, хто в нас стоїть на службі в Кремля, й про це всі знають. Тому, якщо кому й громити, то є свої», – уточнив політолог.

За його словами, інших причин для таких заходів особливо немає, адже немає загострення на кордоні.

«Хіба що тільки автокефалія, але навряд чи кримінальна відповідальність за перетин кордону допоможе запобігти якимось конфліктам таким чином», – додав він.

При цьому експерт нагадав, що так само наш кордон жодним чином не зможе захистити проект «Стіна».

«Кордон величезний. Вирішується все абсолютно іншими методами. У такій «Стіні», а радше сітці, зробити дірку не складе проблем. Кому вона перешкоджає? Проникненню військ? Ні. Диверсантів? Також ні. Ані вторгнення великих військових груп, ані диверсійних груп «Стіна» не зупинить», – підкреслив він.

На його думку, ідеальна модель для України – швейцарська, де все чоловіче доросле населення фактично є армією Швейцарії.

«Це єдина, напевно, країна яка за 24 години може поставити під рушницю кілька мільйонів людей. Тому до неї ніколи ніхто не лізе. Навіть Гітлер після кількох спроб зрозумів, що втрати будуть дуже великими. У нас, мабуть, з усіма призовами зможуть набрати кілька сотень тисяч осіб, примусово. Там армія побудована за територіальним принципом, люди проходять військові збори, все підготовлено. Такій країні жодні диверсанти не страшні. І «Стіна» або кримінальні заходи не потрібні», – резюмував Володимир Золотарьов.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв, що до кінця року в Харківській області буде завершене облаштування системи управління кордоном загальною протяжністю 270 кілометрів.

«Стіна Яценюка» та її аналоги в світі – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: