Заборона на в'їзд омбудсмену РФ. Що допоможе у звільненні ув'язнених?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Якщо таке рішення ухвалять, то його посил буде в тому, що закон один для всіх, незважаючи на особистості й посади, які обіймають люди, щодо яких пропонують вживати таких заходів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву Людмили Денісової про те, що російській уповноваженій із прав людини Тетяні Москальковій можуть знову заборонити в'їзд в Україну – за те, що вона приїхала до Керчі в окупованому Криму.

«Наскільки це ускладнить питання контролю й нагляду за українськими політв'язнями, які перебувають у РФ, сказати складно. В принципі, ми бачимо, що не такими успішними були спроби Денисової та інших і без цього потрапити до українських ув'язнених. Це складно, особливо якщо йдеться про Крим. Просування особливого не спостерігалося», – зазначив Дяденко.

На його думку, це більшою мірою політична заява, й навряд чи варто було її взагалі робити, адже є інші уповноважені органи, щоб оголошувати про запровадження якихось санкцій щодо посадових осіб РФ.

«Незрозуміло, навіщо це зробила Денісова. Навряд чи, звичайно, це істотно ускладнить взаємні відвідування політичних в'язнів, але це буде нове загострення між країнами», – додав він.

Крім того, з точки зору законодавства, більше можливостей у представників українського консульства, які за міжнародним правом мають правові механізми й можливість відвідати громадян у місцях попереднього ув'язнення, уточнив експерт.

За його словами, для просування ситуації в питанні звільнення українців давно потрібно було порушити питання про залучення третьої сторони.

«Це має бути авторитетний західний представник, який би вів переговори й мав можливість знаходити компромісні варіанти у вирішенні цієї проблеми. Українська переговорна група, яка складається з політиків і часто робить заяви, непритаманні переговірникам із таких питань, не демонструє успіхів. Залучення авторитетного міжнародного парламентера могло б зрушити ситуацію з мертвої точки», – резюмував Михайло Дяденко.

Міністр юстиції України Павло Петренко пообіцяв на початку 2018 року подати міждержавний позов проти Росії щодо українських політв'язнів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: