Ультиматум РФ: Москалькову не допустять до затриманих росіян

Читать на русском
Людмила Денісова заявила, що оскільки російська сторона не допустила її до жодного українського  політв'язня, то й російського омбудсмена не допустять до затриманих росіян до виконання домовленостей.

Уповноважений із прав людини в Україні Людмила Денісова заявила, що оскільки російська сторона не допустила її до жодного українського політв'язня, то й російського омбудсмена не допустять до затриманих росіян до виконання домовленостей.

Про це вона заявила під час Погоджувальної ради парламенту, пише «Слово і Діло».

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

За її словами, оскільки були попередні домовленості між президентами РФ та України й Володимир Путін гарантував, що український представник буде допущений до всіх затриманих, вона надіслала всі необхідні документи до своєї колеги Тетяни Москалькової й поїхала до Москви.

«Проте Росія порушила домовленості. До жодного нашого хлопця не пустити. Були й рішення московського суду щодо допуску до Романа Сущенка, але потім змінили рішення й не пустили, як і до Клиха та Сенцова», – розповіла депутатам Денісова.

«Ключова моя мета була в тому, щоб переконати наших політв'язнів, що ми за них боремося, щоб вони це чули й знали. А також хотіла перевірити, як вони тримаються, в яких умовах перебувають», – додала вона.

Омбудсмен зазначила, що вона продовжуватиме свою роботу щодо допуску до українських політв'язнів і надалі.

«Хочу, щоб до всіх пустили, як і обіцяв Путін. Ми наголошуємо, що допуск Москалькової до тих, до кого вони хочуть, буде лише за умови дзеркальності дій», – сказала Денісова.

Також вона звернулася до депутатів із проханням порушувати тему звільнення політв'язнів на всіх зустрічах у Раді Європи й додала, що буде вести активну роботу щодо допуску до них із представником України в мінській підгрупі ТКГ Іриною Геращенко й, можливо, запропонує їй разом відвідати Олега Сенцова та інших бранців Кремля.

Як повідомлялося, уповноважений ВР із прав людини Людмила Денісова зустрінеться з послами ЄС щодо ситуації з відвідуванням українських політв'язнів, які перебувають у Росії.

З 15 червня український омбудсмен Людмила Денісова перебувала в РФ з метою відвідування незаконно засуджених українців, але їй не дозволили зустрітися з жодним із політв'язнів. Зокрема, відмовили в допуску до Олега Сенцова, який голодує в російській колонії, до Романа Сущенка, Миколи Карпюка.

28 червня Денісова вчергове не змогла потрапити до колонії «Білий ведмідь» у Лабитнангі, щоб відвідати Олега Сенцова.

Омбудсмен заявила, що поінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандата як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв'язнів у Росії.

Також Денісова повідомила, що Україна готова передати Росії 23 засуджених росіян в обмін на 23 українців, які утримуються в РФ.

У Кремлі визнали, що в переговорах щодо відвідування в РФ утримуваних осіб «є труднощі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: