Ціни на газ підвищили на 23,5%. Чи варто чекати масових неплатежів?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Підвищення цін на газ особливо вдарить по сільських жителях і пенсіонерах. Однак масових неплатежів не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи підвищення цін на газ.

«Проблема буде більше в сільській місцевості. У багатоквартирних будинках, де обладнана газова колонка, плитка, значних проблем не буде порівняно з іншими видами комунальних послуг. У сільській місцевості для тих, хто використовує котли, підвищення – це серйозний удар. Особливо з огляду на забезпечення наших пенсіонерів», – зазначив Дяченко.

За його словами, важливо, щоб спрацювала зараз система субсидування, тому що нова система поки не відрегульована.

Ціна на газ для українців зросла: що раніше обіцяли політикиУкраїнці з 1 листопада платитимуть за газ на 23,5 відсотки більше. Що раніше з приводу вартості газу обіцяли політики, розбиралося Слово і Діло.

Однак масових неплатежів очікувати не варто, уточнив експерт.

Розшарування вже давно відбулося. Хто може платити, той платить, хто ні – вже погано платить. Навряд чи щось радикально зміниться в цьому сенсі, підкреслив він.

«В принципі, це не такий великий виток цін. Скоріш за все, буде якесь збільшення неплатежів. Але такого, що підвищили ціни майже на 25% і пропорційно на 25% зростуть неплатежі, не буде. Вже є поділена структура споживачів на тих, хто платить, платить погано й не платить. Ця структура залишиться. Неплатежі збільшаться, але не масово, й не буде такого, що сума боргів зростає пропорційно», – резюмував Сергій Дяченко.

Огляд обіцянок політиків з приводу цін на газ – за посиланням.

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: