Ціна на газ для українців зросла: що раніше обіцяли політики

Читать на русском
Українці з 1 листопада платитимуть за газ на 23,5 відсотки більше. Що раніше з приводу вартості газу обіцяли політики, розбиралося Слово і Діло.
Слово і Діло

Ціна на газ для населення з 1 листопада зросте на 23,5% – до 8 тисяч 550 гривень за тисячу кубометрів. Відзначимо, що підвищення ціни на газ було однією з умов Міжнародного валютного фонду для виділення Україні чергового траншу. Як пояснив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, Україна без кредиту МВФ дефолту не уникне.

«У нас було лише два варіанти: або мінімальне підвищення, про яке ми домовилися, або дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх заощаджень. Ми обрали варіант, який можна компенсувати субсидіями. Щоб незахищені люди не відчули підвищення», – заявив прем'єр. При цьому, ухваливши рішення про підвищення ціни, Гройсман провалив свою торішню обіцянку про те, що газ для населення не подорожчає. Які ще обіцянки з приводу ціни на газ для українців давали політики, розбиралася «Слово і Діло».

Іван КириленкоНародний депутат України
Кириленко пообіцяв, що до 7 травня фракція "Батьківщина" доб'ється зниження тарифів на газСказано 16 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Обіцянку не підвищувати ціни на газ на період опалювального сезону 2017/2018 Гройсман виконав. Кабінет міністрів до минулого тижня кілька разів продовжував постанову про збереження ціни.

Павлу Розенку, на щастя для українців, вдалося виконати свою обіцянку. На початку червня віце-прем'єр-міністр запевнив, що ціни на газ не будуть підвищені на 60-70%. У підсумку, як ми знаємо, підвищили лише на 23,5%.

Комунальні тарифи й, зокрема, вартість газу – одна з головних тем для передвиборчих обіцянок. Народний депутат Вадим Рабінович пообіцяв, що після перемоги на виборах ціна на газ для населення буде знижена в 4 рази. «Я знаю, що ми видобуваємо 19,4 мільярда кубів газу. Цих 19,4 достатньо для того, щоб населення отримувало за цінами в 4 рази меншими, ніж сьогодні. Ми це зробимо в будь-якому разі», – заявив він.

Олександр Вілкул з «Опозиційного блоку» минулого році пообіцяв після приходу до влади зменшити тарифи на газ і тепло вдвічі. Його колега з фракції Юрій Бойко – взагалі скасувати підвищення тарифів на газ. «У вісім разів підняли вартість газу. Перед приходом до влади уряду після Майдану вартість газу була 800 гривень за тисячу кубів, зараз – 6 тисяч 800. Що в нас, збільшився видобуток чи є якісь колосальні інвестиції? Просто так вирішили підняти вартість газу, а цей газ належить, за Конституцією, всім людям у державі. Це незаконне рішення, його потрібно буде скасовувати. І я впевнений, що ми його скасуємо», – заявив Бойко.

Сергій ЛабазюкНародний депутат України
Лабазюк запевнив, що "Воля народу" проголосує за створення ТСК щодо тарифів на газСказано 6 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко пообіцяла у випадку її обрання на посаду президента, що ціна на блакитне паливо для українців буде мінімум удвічі меншою. Нардеп планує ліквідувати «Нафтогаз», щоб населення отримувало газ безпосередньо від «Укргазвидобування» за собівартістю.

Минулого року Олексій Гончаренко обіцяв, що навіть на копійку платіж за газ не зросте. Хоча виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата. І ось після нещодавнього рішення уряду Гончаренко своє запевнення провалив. Руслан Богдан у своїй передвиборчій програмі обіцяв привести вартість газу для потреб населення до реальних, а не вбивчим для простих людей цін. Поки йому не дуже вдається виконати свою обіцянку.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд та Україна домовилися про економічну політику щодо нової 14-місячної угоди stand-by.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: