Чому Верховна Рада перейшла дорогу Кабміну щодо передачі Андріївської церкви Вселенському патріархату

Читать на русском
Верховна Рада не мала ухвалювати президентський законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату.

Андріївську церкву передадуть у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій за умови, що Вселенський патріархат дотримуватиметься законодавства про охорону культурної спадщини. З цього приводу Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект. Що не так із цим законом, «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Щодо релігійного аспекту експерт зазначає, що тут взагалі не виникає юридичних питань, адже Українська православна церква не порушує канонічних моментів.

«А другий аспект, який пов’язаний із господарською діяльністю, має значно більше проблем, тому що потрібно з’ясовувати, на якому правовому титулі перебував кожен окремий об’єкт – на праві постійного користування чи на праві оренди, а також хто передавав його в право оренди, чи це були об’єкти державної власності, чи об’єкти комунальної власності», – зазначив він.

Андріївську церкву передали в користування Константинополю: що пишуть у соцмережахАндріївську церкву передадуть в користування Вселенському патріарху. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.

Наприклад, щодо Києво-Печерської Лаври, то в першу чергу також потрібно дивитись, яку суму сплачував Московський патріархат за оренду цієї державної власності.

«Найбільша проблема в тому, що ці питання або ігноруються, або вирішуються якимось дивним чином. Щодо передачі Андріївської церкви, то вона, як відомо, перебуває в державній власності. Розпорядження об’єктами державної форми власності, згідно з пунктом 5 частини 1 статті 116 Конституції України перебуває в повноваженнях Кабінету міністрів. Саме уряд здійснює управління об’єктами державної власності. Верховна Рада фактично вторглася в компетенцію Кабміну», – додав експерт.

За його словами, Верховна Рада не може вирішувати законами питання індивідуального характеру.

«Закони врегульовують невизначене коло питань. Вони мають нормативний характер і не можуть стосуватися якогось конкретного питання. З цього приводу є, до речі, кілька рішень Конституційного суду», – сказав Москалюк.

Він зазначив, що якщо вже на то пішло, то парламент мав би ухвалити не закон, а постанову, хоча все одно це питання має вирішувати виключно Кабмін.

«У цьому новому законі зазначається: «Передача в постійне користування культової споруди Андріївської церкви здійснюється за рішенням Кабінету міністрів». Тобто депутати просто продублювали окремим законом те, що вже відображено в законодавстві», – відзначив Москалюк, додавши, що держава не дарує Андріївську церкву, а передає в безоплатне користування Вселенському патріархату.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії українській церкві.

У відповідь на рішення Вселенського патріархату Російська православна церква ухвалила рішення про повний розрив із Константинопольським патріархатом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: