Як нардепи обіцяють поліпшити дисципліну в Раді

Читать на русском
Слово і Діло розбиралось, як народні обранці обіцяють боротися зі своїми бійками, прогулами та кнопкодавством.

Реалії сьогоднішньої Верховної Ради – кнопкодавити в сесійній залі, а після цього нецензурно висловлюватися на адресу журналіста, який це зафіксував. Такий інцидент стався 2 жовтня з народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Олегом Барною, який надмірно емоційно відреагував на запитання журналіста. Тепер поведінку нардепа розгляне регламентний комітет на засіданні 17 жовтня, однак це далеко не перший випадок «поганої поведінки» парламентарів. «Слово і Діло» розбиралось, як політики обіцяють підтримувати дисципліну в Раді.

Імовірно, щоб журналісти не ставили народним обранцям незручних запитань, у регламентному комітеті влітку запропонували не пускати представників ЗМІ в кулуари. При цьому спікер Андрій Парубій заявив, що кулуари ніхто не закриватиме. Це вже не перша спроба обмежити переміщення журналістів в парламенті. Не всі такі ініціативи підтримують, наприклад, Олег Осуховський пообіцяв, що депутати від «Свободи» не голосуватимуть за це.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв винести на розгляд ВРУ законопроект про покарання за "кнопкодавство"Сказано 24 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не припиняється боротьба з кнопкодавством. Парубій обіцяв торік, що ставитиме на переголосування ініціативи, які були ухвалені з фактами кнопкодавства. Але свого слова він не дотримав: Рада в жовтні 2017-го не без допомоги кнопкодавів ухвалила законопроект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». До спікера звернулися із заявою про неперсональне голосування, але реакції не було.

Іван Крулько пообіцяв підтримати введення штрафів за неперсональне голосування депутатів. У 2015 році він виступив за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування)», який зараз досі очікує другого читання.

Борислав Береза пішов далі й пообіцяв розробити законопроект, який передбачає зняття депутатської недоторканності за неперсональне голосування. Відповідний законопроект був розроблений спільно з Юрієм Дерев'янком та Володимиром Парасюком і зареєстрований у Раді в лютому 2015-го. Зараз він перебуває в профільному комітеті.

Законопроект, що передбачає позбавлення нардепів зарплати за прогули та кнопкодавство, внесла до парламенту Альона Шкрум із колегами. «Потрібно розуміти, що парламентарі мають отримувати гідну зарплату. Щоправда, лише ті, хто ходить на роботу. Ми з колегами зараз напрацьовуємо законопроект, яким будемо пропонувати, щоб прогульники нічого не отримували. Можливо, щоб ще й платили штрафи. Так само й щодо кнопкодавів», – говорила вона. Обіцянку нардеп виконала, але ініціатива була знята з розгляду.

Минулого року на кнопкодавстві спіймали лідера Радикальної партії Олега Ляшка. «Поганий вчинок, дуже поганий. Мені так соромно, що серце болить», – так прокоментував це депутат і пообіцяв, що більше так не робитиме. Поки свого слова він дотримується.

Завжди голосувати виключно персонально також обіцяв Борислав Береза. На самому початку своєї каденції нардеп Іван Куліченко обіцяв, що не буде кнопкодавити в сесійній залі: «Але я не збираюся займатися сторонніми справами в залі Верховної Ради, кнопкодавством також не займаюся». Ні за тим, ні за іншим Куліченко помічений не був.

Ніколи не кнопкодавити обіцяв Мустафа Найєм. Влітку 2015 року в ЗМІ було оприлюднене фото, на якому депутат нібито голосує не за себе. Але Найєм заявив, що система «Рада» дозволяє голосувати своєю карткою з будь-якого робочого місця й голос буде зарахований власнику картки. «Я ніколи, за жоднх обставин не буду голосувати за будь-кого іншого, не дам цього зробити за себе й не передам нікому свою картку», – підкреслив він.

Спікер парламенту Андрій Парубій вважає, що кнопкодавство є наслідком проблеми невідвідування пленарних засідань. З прогулами хотів боротися Олексій Мушак, він обіцяв внести законопроект про підвищення відповідальності за бійки та пропуск засідань. Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо зняття заробітної плати з народного депутата за прогули та порушення регламенту)» з'явився в Раді в листопаді 2016 року. Однак там немає ані слова про санкції за бійки, тому Мушак свою обіцянку виконав не в повному обсязі. Сергій Каплін також провалив обіцянку зареєструвати законопроект про позбавлення народних депутатів мандатів за бійки в Раді.

На початку цього року Рада допрацювалася до того, що довелося ухвалити закон, що забороняє носіння депутатами зброї в приміщенні парламенту. Ініціативу, як і обіцяв, підтримав, зокрема, Нестор Шуфрич.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки нардепи мають виконати під час роботи 9-ї сесії Верховної Ради.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: