Які обіцянки нардепи мають виконати під час роботи 9-ї сесії Ради

Читать на русском

Народні депутати вже майже розбіглися на канікули, залишивши позаду себе шлейф із невиконаних обіцянок. Наступного разу Верховна Рада збереться вже на початку вересня. Завдань на 9-ту сесію її роботи набралося чимало. «Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки під час наступної сесії мають виконати парламентарі.

Для того, щоб парламент працював ефективніше, почати необхідно з дисципліни. Кнопкодавство та прогули – головні проблеми, з якими варто боротися. Цю думку поділяє Дмитро Добродомов, який ще два роки тому обіцяв підтримати законопроект про покарання депутатів за неперсональне голосування. Відповідний законопроект №1895 зараз очікує другого читання.

Сергій ВласенкоНародний депутат України
Власенко пообіцяв домогтись прийняття закону про імпічмент президентаСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Володимир Арешонков обіцяв підтримувати зміни до регламенту Ради про посилення відповідальності народних депутатів за прогули. Поки відповідні зміни парламент не розглядав.

Досі залишається невирішеним питання зі зняттям депутатської недоторканності. Нагадаємо, що Конституційний суд визнав конституційним відповідний законопроект, але до сесійної зали він ще не дійшов. Хоча наприкінці минулого року спікер парламенту Андрій Парубій обіцяв зробити все для зняття недоторканності. «Коли не буде потреби йти до парламент за недоторканістю, я впевнений, що тут з'явиться набагато більше молодих, енергійних, ефективних політиків. І я як голова Верховної Ради як робив, так і робитиму все від мене залежне, щоб це рішення ухвалили», – підкреслив він.

Прийшов час Раді вирішити кадрові питання, які залишилися. Зокрема, зареєстрована постанова про звільнення в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. За неї міг би проголосувати Вадим Рабінович, який обіцяв домогтися звільнення Супрун. Якщо парламент, навпаки, вирішить призначити Супрун повноправним керівником МОЗ, то свій голос обіцяв віддати Олег Медуниця.

Не так багато часу залишилося до президентських і парламентських виборів. До їх проведення необхідно вдосконалити законодавство. Права голосувати на виборах все ще немає у внутрішньо переміщених осіб. Депутат Олексій Гончаренко заявив, що підтримає відповідний законопроект.

Віктор Чумак запевнив, що закон про вибори за пропорційною системою буде ухвалений не пізніше ніж восени цього року. «Я для себе поставив таке завдання – «дотиснути» цей закон не пізніше ніж восени наступного (2018 – ред.) року», – зазначив нардеп.

Минулого року йшлося про те, що мораторій на продаж землі більше не продовжуватимуть, а замість цього створять ринок землі. За скасування мораторію обіцяв проголосувати Сергій Лещенко. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко, своєю чергою, пообіцяв не допустити створення ринку землі.

Ще один «радикал» Віктор Галасюк обіцяв, що фракція доб'ється створення індустріальних парків. Нагадаємо, що в 2016 році в першому читанні були ухвалені два законопроекти, які регулюють це питання в правовій площині. Зараз документи очікують розгляду в другому читанні.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, аналітики «Слова і Діла» вивчили, яким чином у Верховній Раді досягається ситуативна більшість при голосуваннях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: