Скасування депутатської недоторканності: чи стане менше бізнесменів у парламенті

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Якщо рішення щодо скасування недоторканності й ухвалять, то лише для наступного скликання, як, наприклад, із бар’єром держфінаннсування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи ймовірність скасування депутатської недоторканності.

«За такою тактикою, якщо позитивно розглядатиметься скасування депутатської недоторканності, то політики відкладуть набуття чинності для наступного скликання, не для себе. Скасувати недоторканність доведеться, тому що далі стає дедалі більш незручно викручуватись, адже всі давали такі обіцянки і всі не виконали обіцяного. Громадськість уже починає це помічати. Нардепи змушені це робити, є суспільний запит», – зазначив Купира.

Однак скасовувати імунітет будуть не для себе, зрозуміло, що політики хочуть користуватися тим захистом, який надає мандат, додав він.

За його словами, серед депутатів дійсно є ті, для кого імунітет не грає жодної ролі, але є й інші – ті, хто перебуває під тиском влади, а депутатська недоторканність допомагає їм у роботі.

Депутатська недоторканність в Україні та за кордономКраїни, де в депутатів немає недоторканності, можна порахувати на пальцях однієї руки. Чим відрізняється депутатський імунітет по-українськи від світового, дослідили наші аналітики.

«Це також слід враховувати. Тому що після скасування буде посилення впливу правоохоронних органів на діяльність депутатів. Якщо дивитися на крок вище, то той, хто контролюватиме правоохоронні органи, матиме вплив на депутатський корпус», – підкреслив аналітик.

Крім того, є ще одна категорія – депутати, які в хорошому сенсі користуються недоторканністю, оскільки або критично діють, або висловлюються щодо влади, яка б і хотіла натиснути на таких нардепів, але імунітет не дає, уточнив він.

«Є ще одна частина – ті, хто використовує недоторканність у своїх бізнес-інтересах, вигороджують себе, якщо скоїли злочини. Вони представляють клуб найбагатших в Україні. Якщо депутатської недоторканності не буде, є шанс, що звільняться 70-100 місць, за які не боротимуться бізнесмени. Більше для них не буде потреби й користі від депутатства. В цьому великий позитив», – пояснив експерт.

На його думку, якби недоторканність скасували, то це б розширило можливості для тих, хто реально хоче займатися політикою, але, наприклад, має менше коштів, щоб провести компанію в окрузі, ніж бізнесмен.

«Частина бізнесменів вирішують свої питання в парламенті, їм просто потрібен імунітет, а подальша робота парламенту їх не цікавить. Країна від цього втрачає. Адже насправді навіть одна людина, один депутат може щось змінити, якщо хоче й має намір ефективно працювати», – резюмував Дмитро Купира.

«Слово і Діло» дослідило, як відрізняється депутатська недоторканність в інших країнах та в Україні.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: