Суд відмовив ГПУ в доступі до проекту підозри Демчині

Читать на русском
Генпрокуратурі не дозволили отримати доступ до документа про підозру НАБУ першому заступнику голови української спецслужби.
Павло Демчинафото: «Слово і Діло»

Генеральній прокуратурі відмовили в доступі до проекту підозри першому заступнику голови Служби безпеки України Павлу Демчині, який зберігається у Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі.

Таке рішення ухвалив суддя Печерського районного суду міста Києва Віталій Писанець, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор Генпрокуратури в клопотанні вказував, що Демчина подав заяву до ГПУ про неправомірні дії працівників НАБУ. За словами заявника, НАБУ з метою незаконного втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та штучного створення відповідної доказової бази скоєна низка незаконних дій, у тому числі внесення завідомо недостовірних даних до офіційних документів, з метою притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинуватої особи, тобто першого заступника голови СБУ. Також працівниками НАБУ був складений проект підозри Демчині про незаконне збагачення (ч. 3 ст. 368-2 ККУ). За вказаним фактом Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинуватого до кримінальної відповідальності).

У зв'язку з цим прокурор ГПУ просив надати доступ до документів САП, а саме: до оригіналу проекту підозри Демчині з можливістю його вилучення; оригіналу супровідного листа до цього проекту з можливістю його вилучення й книзі вхідної-вихідної кореспонденції САП, де зафіксоване отримання прокурорами цього проекту з можливістю отримання копії відповідних сторінок книги.

Вислухавши доводи прокурора, суддя вирішив відмовити в задоволенні клопотання. На його думку, потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання до матеріалів справи Демчини, власником якого є орган досудового розслідування. Писанець додав, що зазначена інформація є складовою частиною матеріалів кримінального провадження й за таких обставин підлягає застосуванню положення ст. 222 КПК України (таємниці досудового розслідування).

Раніше суд також відмовив ГПУ в доступі до документів НАБУ в справі Демчини. Нагадаємо, в НАБУ підтвердили, що склали підозру першому заступнику голови СБУ. Пізніше САП повернула проект підозри назад детективам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: