Демчина заявляє, що НАБУ склало йому підозру

Читать на русском

Нацбюро склало підозру першому заступнику глави спецслужби й передало його антикорупційним прокурорам.

Детективи Національного антикорупційного бюро склали підозру в незаконному збагаченні першому заступнику голови Служби безпеки України Павлу Демчині.

Про це йдеться в заяві самого першого заступника голови спецслужби, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, старший детектив НАБУ Сергія Яндюк склав підозру, а після передав її до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«7 вересня 2018 року старшим детективом НАБУ Сергієм Яндюком щодо мене складене повідомлення про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 368-2 КК України (незаконне збагачення), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 10 років. Цього ж дня зазначений документ був переданий на погодження до САП ГПУ», – йдеться в документі Демчини.

На думку першого заступника голови СБУ, детектив Яндюк вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ст. 366 (службове підроблення), ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) і ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) ККУ. Демчина зазначив, що підозра ґрунтується на даних про його спільне проживання з громадянкою України Ольгою Воловчук в період із 2010 року до кінця 2016 року, які не відповідають дійсності.

Також він додав, що детектив вигадав його спільне майно з Воловчук. За його словами, з Воловчук він не має сімейних відносин із 2012 року. Демчина додав, що цей факт підтверджується рішенням Володимирецького районного суду Рівненської області, заявником у якому є Воловчук. Демчина повідомив, що детектив Яндюк отримував завірену копію цього рішення. До того ж, за словами працівника СБУ, НАБУ не допитало свідків, які постійно його бачать за місцем проживання (жителів та охоронців).

Водночас вказана ухвала суду засекречена в реєстрі судових рішень, згідно з п. 4 ст. 7 закону України «Про доступ до судових рішень» (розгляд відбувався в закритому режимі).

Як відомо, за версією слідства, Демчина набув у власність активи, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами. Йдеться про автомобілі Воловчук, з якою працівник спецслужби має спільних дітей. За інформацією Бюро, вона має чотири автомобілі: Peugeot 508 2012 року випуску, Mazda CX-5 2014 року, Land Rover Range Rover Sport 2015 року та Mercedes-Benz V 250 2016 роки (придбані в період 2013-2016 років). Орієнтовна вартість зазначених автомобілів становить понад 5 мільйонів гривень. Однак, як встановило НАБУ, дохід цивільної дружини Демчини в період з першого кварталу 1998 року до 2017 року становив лише 164,3 тисячі гривень, а дохід самого першого заступника голови СБУ в період із серпня 2009 року до грудня 2016 року – 1,147 мільйона гривень.

Нагадаємо, директор НАБУ Артем Ситник розповів про перебіг розслідування справи Демчини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: