Суд відмовив ГПУ в доступі до документів НАБУ у справі Демчини

Читать на русском
У Генпрокуратурі не змогли отримати доступ до справи НАБУ та САП щодо першого заступника керівника спецслужби.
Павло Демчина

Суд відмовив Генеральній прокуратурі в наданні доступу до документів Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі в кримінальному провадженні про можливе незаконне збагачення першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчина.

Такі рішення ухвалила слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Остапчук, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор Генпрокуратури в клопотаннях вказував, що Демчина подав заяву до ГПУ про неправомірні дії працівників НАБУ. За словами заявника, НАБУ з метою незаконного втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та штучного створення відповідної доказової бази скоєна низка незаконних дій, у тому числі внесення завідомо недостовірних даних до офіційних документів, з метою притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи, тобто першого заступника голови СБУ. За вказаним фактом Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинуватого до кримінальної відповідальності).

НАБУ оприлюднило інфографіку у справі Демчини – фотоВ Антикорупційному бюро повідомили, що перший заступник голови СБУ заробив 2,6 млн грн, а витратив щонайменше 6,4 млн грн.

Прокурор також додав, що в заяві Демчини стверджується, що НАБУ склало йому підозру й скерувало на затвердження до САП, проте документ базується виключно на припущеннях, що перший заступник голови СБУ веде спільне господарство з Ольгою Воловчук протягом 2010-2016 років. За словами Демчини, цей факт спростований рішенням Володимирецького районного суду Рівненської області, яке було скероване до НАБУ.

У зв'язку з цим прокурор ГПУ просив суд надати доступ до документів НАБУ та САП, а саме до справи Демчини. Вислухавши його доводи, суд відмовив, оскільки прокурором не представлено підтверджувальних документів про вручення підозри першому заступнику голови СБУ. Крім того, прокурором у клопотаннях не представлене підтвердження, що існують труднощі в отриманні копій необхідних документів.

Нагадаємо, в НАБУ підтвердили, що склали підозру Демчині. Однак у САП проект підозри Демчині вирішили повернути до НАБУ на доопрацювання. Водночас Національне бюро офіційно ще не отримало відповіді САП на підозру СБУшнику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: