Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Роман Семенуха

Читать на русском
Роман Семенуха впорався майже з половиною своїх обіцянок, ще 18 запевнень потрібно виконати.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Роман Семенуха (фракція «Самопомочі»).

Семенуха був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 52 обіцянки, з яких 26 виконав (49%), а 9 – провалив.

18 лютого 2016 року фракція «Самопомочі» вийшла з коаліції, визнавши неможливим перебування в союзі з політичними силами, які «стали учасниками олігархічного перевороту». Хоча буквально за півроку до цього Семенуха запевняв, що фракція зі складу парламентської коаліції не вийде. «Працювати, тому що коаліція не вичерпала своїх можливостей, працювати, щоб влада не скотилася до узурпації», – говорив він, але свою обіцянку провалив.

Після виходу з коаліції народний депутат пообіцяв, що «Самопоміч» найближчим часом представить план своїх подальших дій. Про основні вимоги фракції її голова Олег Березюк повідомив, йшлося про зміну уряду та генерального прокурора, оновлення ЦВК і виборчого законодавства. Але детальний план «Самопоміч» так і не надала.

Не впорався також Семенуха з програмною обіцянкою домогтися скасування пільг парламентарів і міністрів. Ані він, ані його колеги з політичної сили не зареєстрували жодної відповідної законодавчої ініціативи.

Минулого року депутат пообіцяв, що «Самопоміч» домагатиметься, щоб у законопроекті про реінтеграцію Донбасу була прописана дата початку війни та окупації не лише Донбасу, але й Криму. «Без дати початку війни й дати окупації жодної юридичної відповідальності за злочини Росія не несе», – зазначив він. Законопроект у другому читанні був ухвалений у січні цього року, але в його остаточній редакції немає точної дати окупації Криму. Семенуха таку поправку не вносив і обіцянку не виконав.

У листопаді 2016 року Семенуха пообіцяв, що «Самопоміч» підтримає звернення Верховної Ради до урядів країн-членів Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму. Свого слова він дотримав, 20 членів фракції проголосували за відповідну постанову.

А ось державний бюджет на 2017 рік фракція в тому році в першому читанні не підтримала. Умовою для позитивного голосування був, зокрема, звіт Міністерства оборони щодо використання бюджетних коштів.

Також Семенуха виконав передвиборчу обіцянку домогтися відмови від позаблокового статусу України. У парламенті він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості». Восени минулого року «Самопоміч», як і обіцяв депутат, у повному складі підтримала реформу охорони здоров'я.

Ще 18 обіцянок у нардепа залишаються в процесі виконання. У червні Семенуха пообіцяв зареєструвати законопроект, який сприятиме вирішенню проблеми боргів працівників Харківського авіаційного заводу. «Розробили, будемо реєструвати найближчим часом відповідний законопроект, щоб вирішити проблему боргів щодо Харківського авіаційного заводу, але тим людям, які працювали на той момент, коли в них була заборгованість, щоб їм Пенсійний фонд, Міністерство соціальної політики зарахувало страховий стаж, коли вони реально працювали», – розповів він.

Як і багато його колег, Семенуха обіцяв домогтися скасування депутатської недоторканності. Крім того, минулого року він пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб створити законодавчу базу з кібербезпеки. Депутат став одним зі співавторів законопроекту «Про основи забезпечення кібербезпеки України», який був схвалений восени. Крім того, ще низка ініціатив очікує розгляду в Раді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: