Обшукам бій: Семенуха так і не захистив бізнес від «облав» силовиків

Читать на русском
Депутат обіцяв подати законопроект про захист бізнесу від несанкціонованих дій силовиків під час обшуків ще минулого тижня, але так цього й не зробив.
Роман СеменухаФото з відкритих джерел

Народний депутат Роман Семенуха не зміг виконати обіцянку зареєструвати проект закону, який би врегулював дії правоохоронних органів під час проведення обшуків на підприємствах.

Про цю його обіцянку, зареєстровану ще 10 жовтня, нагадує «Слово і Діло».

Виконати обіцяне Семенуха обіцяв «наступного тижня», тобто не пізніше ніж 20 жовтня. На жаль, ані наприкінці минулого тижня, ані на початку цього аналітики порталу не знайшли у списку зареєстрованих законодавчих ініціатив Семенухи проекту закону, що регламентував би проведення обшуків.

Основні тези, які нардеп пропонував тоді прописати в законі, такі:

  • Врегулювання термінологічного апарату (введення у КПК терміну «електронні носії інформації», на які поширюватиметься особливий порядок тимчасового вилучення під час обшуку);

  • Зміна процедури вилучення електронних носіїв під час обшуку (вони можуть вилучатися лише в разі, якщо є безпосереднім предметом кримінального правопорушення або є майном, здобутим у результаті вчинення правопорушення), а тимчасове вилучення має відбуватися за спеціальною процедурою (опечатування із завіреними підписами осіб, які беруть участь у проведенні обшуку та вживають заходів із забезпеченням схоронності носіїв за місцем обшуку);

  • Врегулювання процедури використання спецпідрозділів (залучаються до проведення слідчих дій під час розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів);

  • Врегулювання процесуальних аспектів процедури копіювання інформації;

  • Запровадження обов’язкової присутності адвоката на обшуку.

Проте в зазначений термін Семенуха документ так і не подав. Зате це замість нього, схоже, збирається зробити прем’єр-міністр Володимир Гройсман. У вівторок на Раді регіонального розвитку він заявив, що внесе до Ради законопроект, який передбачатиме запровадження відповідальності за безпідставні обшуки в підприємців. Чи виконає свою обіцянку глава уряду, ми обов’язково вам розкажемо.

Ну а тим часом у Романа Семенухи з його 46% виконаних обіцянок 84-те місце в рейтингу відповідальності народних депутатів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: