Європа закликала РФ звільнити Сенцова

Читать на русском
Сенцов був ув'язнений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає.
«Новая газета»

ЄС вимагає від Росії медичного лікування Олега Сенцова та «його негайного звільнення разом з іншими незаконно утримуваними в РФ та Криму українцями».

Про це йдеться у заяві речниці Європейської зовнішньополітичної служби Майї Коціянчич, пише «Слово і Діло».

Третій місяць голодування Сенцова. Чого домагається РФ і що ми можемо зробити?Стан здоров'я українського ув'язненого Олега Сенцова погіршився, але він відмовляється припиняти голодування, говорить адвокат режисера. Про ситуацію поговорили з експертами.

За словами речниці, Сенцов продемонстрував мужність, рішучість і самовідданість протягом 145 днів голодування.

«Його стан здоров'я зараз погіршився до критичного», - підкреслила Коціянчич.

«Відмовляючи Сенцову у наданні належного стаціонарного медичного лікування, органи влади РФ порушують його засадничі права, а також свої власні зобов'язання поважати права людини відповідно до міжнародного права, а саме - тимчасового рішення Європейського суду із прав людини від 25 липня 2018 року», - йдеться у заяві.

«Олег Сенцов був ув'язнений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає. ЄС вважає цю справу порушенням міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя», - зауважила Коціянчич.

Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що політв'язень має намір припинити голодування 6 жовтня.

У своєму листі Сенцов заявив, що найближчим часом до нього «заплановано застосування примусового харчування», і його думка при цьому вже не враховується.

Повідомлення про те, що Сенцов має намір припинити голодування, ФСВП РФ випустив вранці 5 жовтня, коли адвокат приїхав у колонію до свого підзахисного і здав мобільний телефон, як цього вимагають правила ФСВП. Згодом цю інформацію підтвердила уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова.

Омбудсмен закликала Росію зберегти життя Сенцова і надати йому висококваліфікованих фахівців.

Сенцов написав нового листаУ листі сестрі Наталі Каплан український режисер докладно пояснив причини припинення голодування.

Нагадаємо, український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку терактів в анексованому Криму.

Сенцова утримують у російській колонії «Білий ведмідь» в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримує Росія.

10 вересня стало відомо, що Сенцов написав заповіт на свою творчість на випадок смерті.

28 вересня у російському відомстві заявили, що Сенцова вивезли з колонії до міської лікарні.

Станом на 5 жовтня Сенцов голодував 145-й день.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: