Звільнення політв’язнів: чи вплине Ердоган та чи достатнім є тиск Заходу

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

Україна вже зверталася майже до всіх – міжнародних організацій, генсека ООН, лідерів країн, зокрема Макрона та Меркель. У випадку з Ердоганом переговори також ведуться давно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи звернення президента України Петра Порошенка до президента Туреччини Реджепа Ердогана щодо звільнення українських політв’язнів.

«Переговори з турецьким лідером ведуться вже тривалий час. Джемілєв ще раніше говорив, що Україна передала Ердогану списки політв’язнів, яких сьогодні утримує РФ. У контексті відносин Росії та Туреччини можна вважати, що питання звільнення українських політв’язнів може бути предметом його домовленостей із Путіним», – зазначила Тищенко.

Вона уточнила, що в ситуації зі звільненням Чийгоза та Умерова був вплив Туреччини, вони були звільнені, але у форматі обміну.

За її словами, тоді був саме формат обміну за ієрархією досить високого рівня злочинців на українських політв’язнів, які перебували на території окупованого Криму.

Питання в тому, чи є зараз такі можливості. Поки результатів звернень до Путіна немає, хто б його не просив, додала експерт.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«З іншого боку, слід розуміти, що це переговори на досить чутливу тему. Не обов’язково Ердоган робитиме багато заяв. Для нас головна заява вже та, що Туреччина не визнає анексії Криму й підтримує територіальну цілісність України», – пояснила вона.

Для Путіна наші політв’язні, однозначно, є певними політичними козирями в різних переговорах із різних питань, зокрема економічних, підкреслила фахівець.

«Путін будь-які жести щодо звільнення політв’язнів трактує як поразку та прояв слабкості. Тому тут складно сказати, хто може мати вплив на диктатора, коли там діє автократичний режим», – констатувала Тищенко.

Своєю чергою керівник адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров підкреслив, що в цьому питанні все залежить від інтенсивності міжнародного тиску.

За його словами, це може бути проста торгівля, адже Путін використовує наших політв’язнів як заручників, а їхні долі розглядає як предмет торгу.

«Це питання залежить від стійкості позиції західних лідерів. Насправді, Захід уже давно міг багато чого домогтися від Путіна, якби менше боявся й вів жорсткішу політику. В тому числі щодо Сенцова та політв’язнів», – наголосив експерт.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: