Лукашенко зустрівся з Ющенком у Мінську – ЗМІ

Читать на русском
Олександр Лукашенко обговорив із третім президентом України Віктором Ющенком вихід із СНД, зброю та дружбу українців із білорусами.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорив із третім президентом України Віктором Ющенком вихід із СНД та потік зброї через український кордон.

Як пише «Слово і Діло», про зустріч повідомляє інформагентство БЕЛТА.

Чому Кучма пішов із переговорного процесу та що буде з Мінськими угодами?Другий президент України, один із підписантів Мінських домовленостей Леонід Кучма вийшов із переговорної групи.

«Є багато проблем, які я готовий з вами обговорити, в тому числі й щодо позиції України в СНД. Як відомо, Україна фактично заявила про вихід, але офіційно ця подія ще не настала», – заявив Лукашенко.

Він згадав, що на останньому саміті в Душанбе бачив український прапор.

Водночас слів Ющенка БЕЛТА не наводить.

Лукашенко підкреслив, що Білорусь «у жодному разі не хоче втручатися в події в Україні».

Президент Білорусі висловив стурбованість припливом зброї через український кордон. За його словами, виявляються факти, коли зброя йде до Білорусі з України через Росію.

«Коли кримінальні справи розслідуються, ми також такі факти фіксуємо. І я президенту Росії про це говорив. Ось це нас найбільше турбує», – заявив президент Білорусі.

Водночас Лукашенко відзначив, що «могло бути набагато гірше».

Чотири роки Мінським угодам. Що пропонував «мирний план» і чого чекати далі?Чотири роки тому, 8 липня 2014 року, президент запевнив, що мирний план урегулювання ситуації на Донбасі буде реалізований.

«І якщо вже відверто говорити, немає такої озлобленості щодо білорусів з боку українців. Немає цього зіткнення народної думки й народів. Ось це найголовніше. Це обнадіює. Це основа наших добрих відносин», – заявив президент Білорусі.

БЕЛТА не повідомляє, де пройшла зустріч президентів, але білоруська служба «Радіо Свобода» зазначає, що судячи з фото й відсутності повідомлень про поїздку Лукашенка, зустріч проходила в Мінську.

Нагадаємо, 2 жовтня Леонід Кучма попрощався в Білорусі з учасниками Мінських переговорів.

3 жовтня представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко повідомила, що новий представник на переговорах щодо Донбасу замість Леоніда Кучми орієнтовно буде призначений за два тижні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: