«Вибори» в ОРДЛО: що робити з Мінськими домовленостями

Читать на русском
Богдан Яременко

От заворушилася пустеля з питанням, а чи у відповідь на чергові незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях не відмовиться український парламент продовжувати термін дії законів, прийнятих на виконання Мінських домовленостей? Тут важливо врахувати кілька моментів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«По-перше, Мінські домовленості не є міжнародним договором і не накладають на Україну жодних правових наслідків. Виконувати чи не виконувати Мінські домовленості – це питання доброї волі України», – зазначив дипломат.

По-друге, Мінські домовленості передбачають, що виконання політичних зобов’язань України починається лише через 14 днів після припинення вогню та відведення озброєнь. Припинення вогню о 00:00 15 лютого 2015 року не відбулося, нагадав він.

«Ба більше, жодне перемир’я, що періодично оголошуються, відтоді не тривало 14 днів. Заборонене Мінськими домовленостями озброєння застосовувалося російськими нерегулярними військовими формуваннями на тимчасово окупованих територіях Донбасу постійно», – уточнив експерт.

За його словами, момент «початку визначення модальностей» проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях так і не настав.

«Так само не настав момент початку реалізації Україною політичних зобов'язань у межах Мінських домовленостей», – підкреслив Яременко.

Мінські домовленості не передбачають проведення на тимчасово окупованих територіях інших виборів, окрім місцевих, а також їх проведення інакше, ніж за згодою України, відповідно до закону, ухваленого Верховною Радою України, додав він.

«Тому чергове цинічне порушення Росією Мінських домовленостей у вигляді проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях, призначення якихось посадових осіб у центральних органах окупаційної влади так званих «ЛНР» і «ДНР», а також недосягнення припинення вогню та відведення озброєнь є підставою для України припинити проявляти добру волю щодо виконання Мінських домовленостей», – пояснив дипломат.

Він наголосив, що дійсно є резолюція Ради Безпеки ООН з приводу Мінських угод, однак вона є лише думкою РБ ООН, яка полягає в тому, що Радбез підтримує ці домовленості.

«Ми її врахували, взяли до відома, як і інші держави-члени ООН. Все. Кінець історії. У цій резолюції немає нічого такого, що б юридично зобов’язувало до чогось. Але якщо наступний президент раптом ухвалить рішення, що Мінські домовленості були укладені під тиском, то українська дипломатія цілком буде здатна переконати РБ ООН змінити свою думку, оскільки укладені під примусом домовленості не є чинними», – резюмував Богдан Яременко.

Як відомо, в Кремлі вирішили призначити так звані вибори в ОРДЛО на 11 листопада.

Також Порошенко 22 січня 2014 року пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінського меморандуму – закриє кордон і забере підрозділи з території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: