В Україні набув чинності закон про «єдине вікно» на митниці

Читать на русском
На митниці прибрали радіологічний контроль, який зараз здійснюють екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону.

В Україні набув чинності закон № 2530-VIII про введення «єдиного вікна» на митниці.

Закон спрощує процедури при митному оформленні товарів, пише «Слово і Діло».

Також закон зобов'язує держоргани, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх у електронному вигляді в державну інформаційну систему «Єдине вікно міжнародної торгівлі». Йдеться про фітосанітарів, ветеринарів, екологів, радіологів та інших контролерів. Зі свого боку, органи доходів і зборів не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів в паперовому вигляді, якщо згідно із законом вони повинні бути в системі «єдине вікно». (В документі формулювання «митних органів» замінили на «органи доходів і зборів»).

На митниці прибрали радіологічний контроль, який зараз здійснюють екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону. Таким чином, на митниці залишаться тільки митники і прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари і за дві години приймати рішення, пропускати їх, або викликати профільних експертів. У разі виклику експерти повинні прибути негайно і також за дві години прийняти рішення, пропускати товар, заборонити пропуск або призначити інспектування/взяття проб/додаткову обробку.

Дані про будь-які вжиті щодо товара рішеннях вносяться до інформаційної системи «єдине вікно».

Відповідно до закону, автоматизована система управління ризиками (АСАУР) є складовою частиною єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це повинно виключити неконтрольованість і різні підходи до визначення митної вартості товарів у різних пунктах. При тимчасовому вивезенні з України культурні цінності потрібно буде надати дозвільні це документи.

Програмістам спецпідрозділу Державної фіскальної служби передбачається встановити більш високі зарплати, в розрахунку за станом на 2018 рік: провідному спеціалісту - 35 тис грн, головному спеціалісту - 38,7 тис грн, заступнику керівника - 42 тис грн, керівнику підрозділу - 44 тис грн. Закон імплементує в українське законодавство частина Конвенції про загальний режим транзиту NCTS.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: