Закон про «єдине вікно» на митниці ветований Порошенком

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко повернув до парламенту із пропозиціями законопроект про запровадження механізму єдиного вікна на митниці.

Президент України Петро Порошенко повернув до парламенту із пропозиціями законопроект про запровадження механізму «єдиного вікна» на митниці.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляється на офіційному сайті президента.

Не всі митні декларації оформлюються через Єдине вікно, як обіцяв ПроданУ п'яти областях України оформлення товарів підприємствами через єдине вікно перевищує 90 відсотків. Однак загалом у країні чверть митних декларацій не потрапляє до єдиної електронної системи.

Попри те, що Порошенко підтримує необхідність запровадження «єдиного вікна» на митниці, він зазначив, що окремі положення закону не можуть бути підтримані.

Зокрема, закон вносить зміни до законів «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» та «Про державну підтримку сільського господарства України», за якими спеціальні вагони для перевезення зерна віднесені до техніки та обладнання для агропромислового комплексу, на придбання яких надається державна підтримка.

Порошенко зазначив, що більшість сільськогосподарських виробників становлять фермерські господарства (75 %), а обсяг виробництва продукції рослинництва (11,2 %) не є таким, що об’єктивно потребує придбання спеціальних вагонів для перевезення зерна.

За його словами, запропонована законом державна підтримка на часткове відшкодування вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна не забезпечує досягнення соціальних та економічних цілей державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників і є нераціональним витрачанням бюджетних коштів.

Глава держави зазначив, що відповідні зміни до цих законів не можуть бути підтримані, й запропонував виключити пункти 21 та 25 у розділі II закону.

Нагадаємо, що 5 липня Верховна Рада ухвалила законопроект про запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізацію контрольних процедур на митниці.

У разі запровадження «єдиного вікна» передбачається зменшення кількості сканованих документів шляхом надання органам контролю необхідних відомостей, які є в попередній декларації; скорочення часу, протягом якого органами контролю може бути призначений огляд товарів із 24 до 12 робочих годин; зменшення граничного терміну ухвалення рішення органами контролю щодо товарів, які вивозяться за межі митної території України, з 24 до 4 годин.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: